Konijnenras Franse hangoor

Oorsprong: Frankrijk, ontstaan uit Engelse Hangoren en landkonijnen


Gewicht: 4,5 tot 6 kilo


Kleuren: Verschillende kleuren en zowel bont als egale vachten.


Karakter: Net als bij alle andere konijnenrassen, zijn Franse Hangoren ook niet gefokt op hun karakter. Er zijn wel verschillende karakters, maar die zijn niet ras afhankelijk. Franse Hangoren zijn vaak wel iets rustiger dan klein formaat konijnen, maar dat wil niet zeggen dat ze geen drukke buien kunnen hebben, ze kunnen net als konijnen van andere formaten gewoon graven, slopen, rommel maken en binky’s maken. Ook zijn er genoeg Franse hangoren die echt flink pit in zich hebben zitten. Ga er dus niet bij voorbaat van uit dat jouw konijn een rustig karakter heeft. Elk individu is verschillend.

Bijzonderheden: Dit ras was ontwikkeld als vleesras, en jonge konijnen zijn daardoor ook ontzettend snel volgroeid. Helaas zorgt dat er wel voor dat het een ras is met wat meer gezondheidsklachten dan andere rassen. Pas na 4 weken beginnen de oren van deze hangoren te hangen, daarvoor hebben ze staande oren.

Medisch: Grote konijnen zijn extra gevoelig voor zere hakjes (pododermatitis) en voor gewrichtsaandoeningen. Verder komen bij Franse Hangoren vaak oogaandoeningen voor, zoals entropion. Dat houd in dat de oogleden naar binnen krullen en voor chronische oogproblemen zorgen, irritaties, ontstekingen, in sommige gevallen zelfs voor beschadiging van het hoornvlies. In een aantal gevallen is dit met een operatie wel te verhelpen. Ook gebitsproblemen en ademhalingsproblemen komen vaker voor bij dit konijnenras, omdat ze met een plattere snuit gefokt worden. Problemen aan het skelet zoals HD en ED komen regelmatig voor bij Franse Hangoren.

Ook vachtverzorging kan een punt zijn bij Franse hangoren. Veel van deze konijnen hebben een volle, dichte vacht, maar komen daardoor zeer moeilijk door de verhaarperiodes heen. Zelf is dat moeilijk op te lossen zonder de bescherming van de ondervacht aan te tasten, daarom is voor deze konijnen in de verhaarperiodes een bezoek aan een gediplomeerde konijnentrimmer zeker aan te raden. Kies je voor Franse hangoren, zorg dan echt voor een zeer goed gevulde dierenarts buffer op je spaarrekening. 1000 euro per konijn is zeker aan te raden om achter de hand te hebben, en vul die buffer weer aan als je er uit gebruikt hebt.

Hangoorkonijnen hebben meer kans op gebitsproblemen en oorproblemen. Ze hebben sneller last van vieze oren en oormijt omdat de hangoren over de ooropening heen hangen, ook hebben hangoren een nauwer oorkanaal. Ook kunnen ze minder goed horen en zijn ze vaker doof dan konijnen met staande oren. De vorm van de schedel die hangoor konijnen hebben veroorzaakt sneller gebitsproblemen zoals doorgroeiende voortanden en kies(wortel)problemen.
Bron: Johnson JC, Burn CC. Lop-eared rabbits have more aural and dental problems than erect-eared rabbits: a rescue population study.

Een Franse Hangoor als huisdier: Een Franse hangoor houd, net als de meeste konijnen, niet van optillen. Aandacht en knuffelen vinden ze afhankelijk van het karakter van het konijn vaak wel even fijn, maar optillen hebben ze liever gewoon niet. Nou is het ook niet altijd makkelijk om zo een groot konijn op te tillen, zeker niet voor een kind. Franse hangoren worden niet erg oud. Een leeftijd van 8 jaar is wel het maximum. Franse Hangoren hebben gevoelige darmen, zeker als ze nog klein zijn. Pas daarom op met overschakelen op ander voer en wen het eten van vers groenvoer rustig aan.

Net als elk konijnenras hebben Franse hangoren ook voldoende leefruimte nodig. Een veilige ren waarin ze altijd kunnen lopen kan voldoende ruimte bieden. Omdat het grote konijnen zijn, is voor een koppel Franse hangoren zeker 8 vierkante meter als permanente leefruimte aan te raden. Ook als je ze als huiskonijn wil houden is voldoende ruimte zeer noodzakelijk. Denk dan bijvoorbeeld aan het inrichten van een konijnen(slaap)kamer, of een bijkeuken ingericht voor de konijnen. Konijnen houden niet van optillen, ook grote konijnen niet. Bij het optillen van grote konijnen is er zelfs meer risico dan bij de kleinere konijntjes.

Franse hangoren zijn niet goedkoop. Omdat ze zo groot zijn zijn de kosten voor een voldoende groot verblijf flink wat hoger, er gaat meer voeding en bodembedekking doorheen. Maar ook medische kosten kunnen oplopen, darmproblemen kunnen een leven lang terug blijven komen, oogproblemen kunnen langdurige medische zorg vragen, en ook de kans op zere hakjes is groter, en ook dat is een langlopend probleem dat veel zorg en medicatie kan vragen. Ook kosten voor operaties en medicatie zijn hoger bij deze grote konijnen, omdat deze vaak naar gewicht worden berekend. Bedenk dus vooraf goed of deze kosten een probleem kunnen vormen of niet.

Met regelmaat zitten Franse hangoren in de konijnenopvangen te wachten op een nieuw huisje. Heel makkelijk plaatsbaar zijn ze niet, omdat ze behoefte hebben aan echt een groot verblijf. Heb jij wel dat grote verblijf? Dan raden we zeker aan om te adopteren in plaats van bij een fokker te kopen. De jonge franse hangoor van onderstaande foto zat bijvoorbeeld ook in een konijnenopvang te wachten op een nieuw huisje!