Oorsprong: Eigenlijk zijn Duitse Reuzen gewoon Vlaamse Reuzen. Deze zijn in 1885 naar Duitsland gehaald en daar verder gefokt. Hierbij is vooral op grootte en gewicht gefokt omdat het een ras is dat gehouden werd als vleeskonijn. Daardoor is een grote slag Vlaamse reus gefokt, die ze de benaming Duitse Reus hebben gegeven.
Gewicht : minimaal 5,5 kg. Er is geen maximum gewicht. Er komen Duitse Reuzen voor van boven de 10 kg.
Oren: Minimaal 15 cm, groot en vlezig.
Bouw: Lang en recht lichaam, breed en diep.
Vacht: Kortharig
Kleuren: Konijngrijs, haaskleur, ijzergrauw, zwart, blauw, blauwgrauw, chinchilla, geel.
Bijzonderheden: Dit is in Nederland geen erkend konijnenras.
Karakter: Verschillend per konijn. Hoewel grote rassen vaak wel iets rustiger zijn, en het formaat van het lijf van een Duitse reus ook echt extreem is, wat beperkingen in de activiteit van het konijn meebrengt, kunnen ze best pittig van karakter zijn. en dan is het een flink konijn wat uitvalt. Konijnen zijn niet op karakter gefokt, maar op formaat (vleeskonijnen) of uiterlijk (vacht of tentoonstelling dieren). Daardoor zijn er eigenlijk nauwelijks ras specifieke karakters te onderscheiden. Bij elk ras heb je rustige, mensgerichte konijntjes, maar ook de pittige, energieke dieren. Dat verschilt echter per individu, niet per ras.
Medisch: Grote (vlees)konijnen zijn extra gevoelig voor zere hakjes (pododermatitis). Duitse reuzen zijn gevoelig voor gewrichtsaandoeningen, bijvoorbeeld HD en ED. Een Duitse reus heeft eigenlijk een te klein hart voor zijn grote konijnenlijf. Als je een Duitse reus aanschaft, reken dan niet op een lange levensduur. Dit ras is gefokt als vleeskonijn, en zelfs dan nog in een extreem zware vorm. In onze ogen is dit een ras dat eigenlijk niet gefokt zou moeten worden.
Een Duitse Reus als huisdier:
Duitse reuzen zijn hele dure konijnen. Fokkers maken misbruik van de naam, vragen woekerprijzen en vergeet ook niet de kosten die je maakt naast de aanschaf. Omdat het zulke grote konijnen zijn, moet het konijnenverblijf – waar ze altijd, dus 24 uur per dag, 7 dagen per week in mogen – minimaal 8 vierkante meter zijn! Dat kan buiten in de tuin zijn, hoewel dat problemen kan geven met zere hakjes, waar ze zeer gevoelig voor zijn. Maar ook binnen in huis, bijvoorbeeld in een eigen konijnen (slaap)kamer of een bijkeuken volledig ingericht voor de konijnen. Naast kosten voor huisvesting kosten deze konijnen ook veel aan voeding en bodembedekking. Vergeet ook niet dat veel dierenartskosten op gewicht gaan, je betaalt dus extra veel voor castratie en medicatie van zo een groot formaat konijn. En dan zijn ze ook nog extra gevoelig voor langdurige gezondheidsproblemen zoals gewrichtsklachten en zere hakjes. Dat kan lange tijd medicijnen en consulten, met bijbehorende kosten, met zich mee brengen. Bedenk voor je aan Duitse Reuzen begint dus echt heel goed of die kosten een probleem kunnen vormen.
Een fokker van Duitse reuzen zoeken
Pas op als je op zoek gaat naar een fokker van Duitse Reuzen. Er zijn veel fokkers die het vooral voor het geld doen. Voor een Duitse Reus betaal je al snel 150 euro of meer bij zo een fokker. Soms nog meer, vaak met als reden dat het een nakomeling is van een “beroemd” groot konijn. Of dat ook echt zo is, is echter niet te controleren. De kans is dus heel groot dat je opgelicht wordt. Duitse Reuzen worden vaak niet groter worden dan een Vlaamse reus, die dezelfde eigenschappen heeft en hetzelfde karakter. Een Vlaamse reus koop je vaak al voor 25 euro. Er zijn zelfs fokkers in Nederland die zelf tatoeages aanbrengt in de oren van de Duitse Reuzen. Die tatoeages zeggen niets, het ras Duitse Reus is in Nederand niet erkend, wat wil zeggen dat ze dus ook niet getatoeëerd worden.
Wil je graag een groot konijn kopen, bedenk je dan nog eens goed en kies voor adoptie! Wil je echt kopen, kies dan voor een dier met een nog gezond gewicht, maximaal 6 kilogram. Wil je groter dan dat, ga dan niet naar een fokker maar kijk rond naar herplaatsers. Ons advies is ook om naar een een konijnenopvang te gaan, ook daar zitten vaak groot formaat konijnen te wachten op een nieuw huisje. Deze zijn door de ruimte-eisen die ze nodig hebben voor het verblijf vaak niet makkelijk te plaatsen.