Hoe laat je een konijn meer hooi eten?

Hooi is het belangrijkste onderdeel van de dagelijkse voeding van een konijn. Maar wat nou als jouw konijn geen of maar heel weinig hooi eet? In dit artikel geven wij een aantal tips om dit op te lossen.

Waarom heeft een konijn hooi nodig?

Konijnen zijn van nature gras eters. De wilde soortgenoten waaruit onze huisdierkonijnen ontstaan zijn eten vrijwel alleen grassen en grassige kruiden. Omdat het lastig is jaarrond genoeg verschillende grassen aan te bieden geven we al lange tijd de gedroogde vorm aan onze konijnen, hooi.

Hooi zorgt voor een goede darmwerking en voorkomt diarree. Daarnaast eerste is het een ideaal middel tegen verveling. Konijnen moeten lang op hooi kauwen, en zijn dus lang bezig met eten. Eten en zoeken naar eten is een hele natuurlijke dagbesteding voor een konijn, je maakt je konijn er dus ook erg gelukkig mee! Omdat konijnen zo lang op hooi kauwen slijten de tanden en kiezen hier ook erg goed van! Voor konijnen met gebits- of darmproblemen is hooi dus helemaal belangrijk!

Verder zorgt voldoende hooi eten er voor dat konijnen ook voldoende water drinken. Een konijn dat voldoende water drinkt zorgt er voor dat de afvastoffen uit zijn lichaam goed afgevoerd worden. Dat zorgt er weer voor dat er minder kans is op bijvoorbeeld nier- en blaasproblemen.

Hoeveelheid hooi

Er worden verschillende richtlijnen gehanteerd om te bepalen wat de juiste hoeveelheid hooi is voor een konijn. Dat het veel moet zijn, daar is iedereen het wel over eens. Een richtlijn is geen vaste regel, maar bedoeld om een uitgangspunt te geven, afhankelijk van het individuele konijn kunnen richtlijnen worden aangepast.

Als je in percentages gaat kijken volgens de richtlijn van de afbeelding hierboven, dan is het dagelijkse menu van een konijn als volgt samengesteld:

  • 80% hooi
  • 10% groenvoer
  • 5% brokken
  • 5 % gezonde snacks

Ben je geen rekenwonder maar heb je wel een weegschaal?
Weegt jouw konijn 1 kg en geef je 15 gram brokken, dan zou hij ook 15 gram snacks mogen zoals knaaghout en gedroogde kruiden, 30 gram vers groenvoer en 240 gram hooi per dag. Dat is dus per kilogram dat het konijn weegt! Dat is echt veel hooi. De meeste konijnen zullen dat niet precies halen.

Een andere richtlijn is dat een konijn ongeveer zijn eigen formaat in los hooi zou mogen eten. Onze ervaring is dat die richtlijn beter in de buurt komt van wat haalbaar is.

Goede voeding

Als jouw konijn slecht hooi eet, geef dan in ieder geval een goede kwaliteit droogvoer. Kies voor geperste korrels, niet voor gemengde konijnenvoeders. Meer over het samenstellen van het juiste menu voor je konijn lees je in het artikel over voeding . Een goede voeding voor konijnen die niet graag hooi eten moet vezelrijk zijn. Er zijn een aantal merken die je kan kiezen, bijvoorbeeld Rosewood Meadow Menu en Supreme Fiba First . Dit voer bevat veel vezels en zorgt ook voor goede darmwerking en het afslijten van tanden. Helaas kan ook dit goede voer het hooi niet volledig vervangen. Blijf dus je best doen!

Waarom eten sommige konijnen geen hooi?

Onze ervaring is dat konijnen die geen hooi eten, simpelweg in twee categorieën in te delen zijn:
Konijnen die geen hooi kunnen eten en konijnen die geen hooi willen eten.

Het is belangrijk om eerst de eerste oorzaak uit te sluiten. Konijnen met gebitsproblemen kunnen vaak geen hooi eten. Gebitsproblemen zijn bij konijnen vaak lastig aan de buitenkant te zien. Wij horen vaak dat mensen zeggen dat hun konijn geen gebitsproblemen heeft “want de dierenarts heeft in het bekje gekeken”. Een dierenarts kan gebitsproblemen echter niet uitsluiten als er alleen in het bekje van het konijn gekeken is. Daar zijn gebitsfoto’s voor nodig. De eerste stap die je moet maken met een konijn dat slecht hooi eet is dus naar de dierenarts gaan voor gebitsfoto’s. Het zal je echt verbazen hoe vaak dat de oorzaak is. Voor die konijnen kun je alles proberen, maar die zullen tot de gebitsproblemen opgelost zijn echt niet beter hooi gaan eten.

Zijn gezondheidsproblemen uitgesloten, dan blijft er nog één reden over: het konijn wil geen hooi eten. Hoe dat komt? Tja, dat is de schuld van ons baasjes. Konijntjes krijgen vaak van klein af aan al onbeperkt brokken en allerlei lekkers toegestopt. Ze leren vaak simpelweg niet eens goed hooi eten. Als konijnenbaasje moet je in dit geval echt heel streng zijn en terug naar de basis gaan om jouw konijn alsnog hooi te leren eten. Schrap alle extra’s. Geef alleen nog een goede kwaliteit geperste brok en daarbij heel veel (goede kwaliteit, smakelijk) hooi. De hoeveelheid brokken zul je in de meeste gevallen flink terug moeten brengen naar een minimum, voor langere tijd, wil het konijn snappen dat ze hooi moeten gaan eten. Het is echt zoeken naar de juiste balans tussen en beperkte portie brokken en een goede hoeveelheid hooi eten. Dat voelt heel gemeen, maar het is de enige echte oplossing. Pas als je na de goede balans hebt gevonden en het konijn al enkele weken goed hooi eet, kun je het menu van het konijn weer verder uitbouwen, bijvoorbeeld met vers groenvoer. Let wel op, dat je in dat geval vaak ook de hoeveelheid brokjes weer moet verminderen, je geeft er namelijk weer wat extra’s bij, en je wil niet dat het konijn daardoor weer minder hooi gaat eten.

Goed hooi eten voorkomt zo ontzettend veel gezondheidsklachten bij konijnen, dat wij echt aanraden om streng te zijn en door te zetten. Hieronder vind je nog heel veel tips om konijnen meer hooi te laten eten.

Eerst hooi, dan brokjes!

Veel mensen geven eerst de brokjes, en dan pas hooi. Grote kans dat jouw konijn eerst de brokjes op eet, dan lekker zijn buikje vol heeft, en pas veel later eens bij het hooi gaat kijken, wat dan inmiddels niet meer vers, en dus niet meer lekker is. Geef dus bij moeilijke hooi-eters eerst een plukje hooi, en een uurtje later pas brokjes! Geef ook de juiste hoeveelheid brokjes, weeg je konijn (of ga uit van het verwachtte volwassen gewicht) en pas de hoeveelheid droogvoer daar op aan.

Ververs het hooi regelmatig

Hoewel hooi voor ons niet slecht lijkt te worden zijn er konijnen die het alleen eten als het echt vers is. Dus als het net uit een nieuwe verpakking komt. Sluit de verpakking dus goed af en zorg zo dat het hooilanger vers blijft. Geef je konijn ook niet dagelijks of om de paar dagen een flinke hoeveelheid, maar geef liever meerdere keren per dag een kleinere portie.

Plaats van het hooi

Als je hooi op de bodem van het hok legt kan het zijn dat jouw konijnen er over plassen en keutelen. Van dat hooi zullen de konijnen niet meer eten. Het best kun je dus het hooi aanbieden in een hooiruifje of in een bak. Zorg dat dit wel een veilig ruifje is waar je konijn niet in vast kan komen te zitten. Ook moet het op de juiste hoogte hangen, zodat jouw konijn er makkelijk bij kan. Zelf merk ik dat mijn konijnen er de voorkeur aangeven hooi te eten terwijl ze op het toilet zitten, de plaats van het hooi bij mijn konijnen is dus ook naast de toiletbak. Probeer gewoon verschillende plaatsen uit en vind zo de voorkeur van jouw konijnen. Onderstaand konijnenbaasje heeft een hondenmand vol hooi in het hok gezet. De konijnen eten van het verse hooi, maar vinden het ook een fijne plek om te relaxen.

Verschillende soorten hooi

Er zijn heel erg veel verschillende soorten hooi te koop. Bijvoorbeeld in de Bunnybunch webwinkel. Is jouw konijn een slechte hooi eter? Probeer gewoon alle verschillende soorten die er zijn! Je kunt natuurlijk voor het normale hooi kiezen, maar er is ook timothy hooi, weidehooi en kruidenhooi in vele verschillende smaken. Brandnetel, paardenbloem, munt, kamille, tijm… je kunt het zo gek niet bedenken! Ook kun je bij een boer vragen of zij hooi verkopen. Dit is vaak een stuk verser dan het hooi uit de winkel. Vraag wel van wanneer de snede is, het moet lang genoeg gedroogd zijn om veilig te zijn voor de konijnen. Zelf maken kan ook, maar let wel op dat hooi minimaal 6 weken moet drogen voor je het mag voeren!

Niet alleen de smaken verschillen, hooi is er ook in lange stengels, korte stengels, dunne stengels en dikke stengels. Dit verschilt per merk en soort. Probeer gewoon alle verschillende smaken en merken uit en leer zo de voorkeur van jouw konijn kennen. Hoe groener het hooi en hoe langer de stengels, hoe sneller een konijn er meestal van eet. Maar smaken verschillen, gewoon proberen dus! In dit artikel bespreken we de verschillende hooisoorten die te koop zijn.

Je mag ook zeker verschillende gedroogde grassoorten en hooisoorten door elkaar mengen, of er zelfs kruiden doorheen mengen. Dat maakt de voeding alleen maar gevarieerder en is dus zeker aan te raden.

Hooi mengen

Wij krijgen wel eens de vraag of je hooisoorten mag mengen. Dat mag zeker! Dat maakt de voeding alleen maar interessanter voor konijnen! Ook kun je gedroogde kruiden door het hooi mengen, om het lekkerder en aantrekkelijker te maken voor konijnen.

Veel hooi uit pakjes bevat maar een beperkt aantal grassoorten. Sommige hooisoorten zijn zelfs enkelvoudig, bestaan dus maar uit één grassoort. Het is zeker aan te raden om die hooisoorten te mengen. Te veel van één soort is niet aan te raden, tenzij medisch noodzakelijk, omdat er bijvoorbeeld een calcium arm dieet gevolgd moet worden op aanraden van een dierenarts. Voor gezonde konijnen kun je dus juist beter mengen!

Er zijn ook hooisoorten die al gemengd zijn met kruiden of verschillende grassoorten te koop. Bijvoorbeeld weidehooi en bergweidehooi bestaan uit een mengeling van grassoorten. Ook kruidenhooi bestaat over het algemeen uit verschillende grassen waaraan extra kruiden zijn toegevoegd.

Hooi mengen zorgt er ook voor dat je de kwaliteit iets constanter kan houden, als er een keer één soort een beetje tegenvalt, zijn ze gelukkig ook andere soorten gewend en zit er altijd wel iets tussen wat ze lekker vinden.

Kortom, je kan met een gerust hard hooisoorten mengen en hooi mengen met ander voedsel. Zo kun je verse of gedroogde kruiden door het hooi mengen, groenvoer of je kan de brokjes door het hooi gooien. Hopelijk neemt jouw konijn in de zoektocht naar de “lekkere” dingen dan toch een aantal plukjes hooi mee.

Zien eten, doet eten

Eet jouw konijn slecht hooi en woont hij alleen? Dan kan dat een reden zijn dat hij zo slecht hooi eet. Konijnen die een maatje hebben zijn actiever dan konijnen alleen, wat de eetlust ten goede komt. Ook is het zo dat als één van de twee het goede voorbeeld geeft en lekker hooi eet, het andere konijn mee gaat doen.

Op verschillende manieren aanbieden

Nog een manier om konijnen meer hooi te laten eten, is door zo veel mogelijk hooi en hooiproducten in de omgeving van het konijn terug te laten komen.

Creatief met hooi

Stop het hooi in wc rolletjes of keukenrolletjes, maak een hooibal of ga op een andere manier creatief aan de slag! Tips over zelf konijnenspeelgoed maken, vaak met hooi, lees je in ons artikel over knutselen voor je konijn.

Hooi voor konijnen nat maken

Als je het hooi een klein beetje vochtig maakt, gaat het wat meer ruiken. Sommige konijnen kun je hiermee toch verleiden wat meer hooi te eten! Let wel op dat je vochtig hooi niet te lang laat liggen, dit kan gaan schimmelen. Dit is dus geen lange termijn oplossing en ook geen oplossing voor baasjes met hooikoorts. De meeste konijnen vinden nat hooi maar een hele korte tijd aantrekkelijk, daarna willen ze het niet meer. Voor konijnen met een stofallergie kan dit soms de enige manier zijn om hooi te voeren. Je moet dit dan wel echt meerdere keren per dag aanbieden.

Hooi thee voor konijnen maken

Je kan konijnen ook koude thee geven, gemaakt met hooi! Je kookt water en legt er een pluk hooi in om te trekken. Je laat het afkoelen, haalt het hooi er uit en geeft het aan je konijn in een drinkfles of drinkbakje. Dit vervangt het hooi eten niet, maar zorgt er soms wel net voor dat je konijn de smaak te pakken krijgt!

Brokjes tussen het hooi

Eten ze wel brokjes, maar geen hooi? Stop de brokjes of het groenvoer van jouw konijn tussen het hooi. Wie weet pakken ze op zoek naar de lekkere dingen dan toch weer een paar plukjes hooi mee.

Overal hooi

Sommige konijnen eten liever van de bodembedekking in het hok, dan van het hooi. In dat geval raden wij aan dat je alle bodembedekking uit het hok haalt, en vervangt voor (budget)hooi. Eventueel wel met een absorberende onderlaag zoals houtkorrel of back-2-nature er onder. Geef ook dan wel een paar keer per dag vers hooi bij waar ze van kunnen eten. Hooi waar ze op gezeten hebben, wordt bodembedekking. Ze zullen dus als het goed is vooral van het verse hooi eten.

Ook bestaan er verschillende speeltjes en producten gemaakt van hooi die je kan kopen in winkels. Zo zijn er hooi en gras speeltjes en tunnels te koop voor konijnen. Hang in het hok ook meerdere hooiruiven, plaats mandjes met hooi en bakjes met hooi in het verblijf van de konijnen. Als er overal zo veel hooi te vinden is, dan komt er een moment waarop ze snappen dat ze er echt van moeten gaan eten.

Een alternatief voor hooi

Vaak krijgen wij de vraag of er een alternatief is voor hooi, voor konijnen die het echt niet willen eten. Hieronder bespreken wij enkele alternatieven die soms gekozen worden en of die wel of niet geschikt zijn.

Kuilgras

Soms kiezen mensen voor kuilgras als alternatief. Kuilgras wordt veel gevoerd aan koeien en paarden. Maar kuilgras wordt geconserveerd door gisting. De meeste konijnen kunnen daar niet goed tegen en krijgen er flinke darmproblemen van. Wij raden dus af om jouw konijnen kuilgras te voeren.

Graspellets, hooipellets, luzernepellets

Er zijn ook andere gras- en hooiproducten op de markt zoals luzernepellets, graspellets en hooipellets. Hoewel dit wel het vezelgehalte van gras kan halen en dus zeker wel een toevoeging kan zijn in het dieet van konijnen die slecht hooi eten, hoeft een konijn daarop niet zoveel en lang te knagen als op hooi. Op de langere termijn zal dat gebitsproblemen tot gevolg hebben.

Stro

Ook stro wordt wel eens als alternatief voor hooi gegeven. Hoewel stro veel onverteerbare ruwvezels bevat, wat er voor zorgt dat de spijsvertering goed doorloopt, zitten er nauwelijks voedingsstoffen in. Het kan een aanvulling zijn, de tanden en kiezen slijten er ook wel op, het is ongeveer dezelfde maalbeweging, maar is geen volwaardige vervanging. Stro kan zeker wel aanvullend gegeven worden aan konijnen die slecht hooi eten, maar let op dat ze ook wel voldoende voedingsstoffen binnen krijgen.

Gedroogd gras

Je zou denken dat hooi altijd gedroogd gras is. Maar er is een verschil tussen gewoon hooi en gedroogd gras. Het lijkt er wel op, het is van dezelfde grassoorten gemaakt.Ook de voedingsstoffen zijn in grote lijnen gelijk. Het enige verschil zit hem in de “bereidingswijze”. Hooi is gras dat na enkele dagen drogen op de akker tot een baal wordt geperst, en dan als baal nog enkele weken verder moet drogen voor je het kan voeren. Gedroogd gras is kunstmatig gedroogd gras, meestal in ovens op hoge temperaturen. Gebakken hooi dus eigenlijk. En dat kan nou net voor kieskeurige konijnen het verschil maken, waardoor ze dit product wel eten. Het is dus zeker aan te raden om gedroogd gras of een grasmix met gedroogd gras er in uit te proberen als je kieskeurige hooi eters in huis hebt.

Vers gras

Er is maar één goed alternatief voor hooi, en dat is vers gras. Het is voor de meeste konijneneigenaren echter bijna niet mogelijk om genoeg vers gras aan te bieden aan hun konijnen. Daarom is de gedroogde variant, het hooi, ook zo populair geworden als konijnenvoer. Niet veel konijnenbaasjes hebben een buitenren die groot genoeg is om constant voldoende gras te hebben voor de konijnen, of een weiland of grasveld waar je een aantal keer per dag genoeg van kan plukken om vers aan te bieden.

Gemaaid gras mag een konijn niet hebben, alleen als het voldoende gedroogd is tot hooi. Dit is in verband met gisting. Geef alleen gras dat vers geplukt is, of laat de konijnen het zelf plukken.

Wilde konijnen eten van klein af aan gras en kruiden, de moeder geeft het goede voorbeeld. Onze huisdierkonijnen zijn dit verse groen vaak niet gewend en hebben helaas ook minder sterke darmen van hun wilde soortgenoten. Het eten van gras moet je dus rustig opbouwen. Niet elk konijn zal er ook even goed tegen kunnen.

Vers gras voeren in plaats van hooi kan dus wel, als je inderdaad een weiland hebt of een flinke tuin waar je de konijnen op gras kan houden. Wat wij wel aanraden is om de konijnen dan niet op een speelgrasveld of siergrasveld te zetten, maar het gras in te zaaien met een goede kwaliteit weidemengeling (voor bijv. paarden). Controleer ook of er geen giftige planten tussen het gras groeien voor je het aan de konijnen geeft. Heb je de ruimte of mogelijkheid niet, dan is de enige optie toch om jouw konijnen zo ver te krijgen dat ze hooi gaan eten.