Hazen en wilde konijnen

Vaak vinden mensen ergens in een weiland of natuurgebied één of twee babyhaasjes. In een ondiep kuiltje in de grond, verlaten door de moeder… of toch niet? In dit artikel lees je alles over hazen en wilde konijnen en wat je het best kan doen en niet moet doen als je er één gevonden hebt.

Haasachtigen
De Europese haas, ook wel Lepus Europaeus genoemd behoord tot de familie van de haasachtigen. Deze hazensoort komt voor in Europa en in aangrenzende delen van Azië. Hazen en konijnen lijken op elkaar, maar er zijn toch verschillen.

Jonge haasjes
Jonge haasjes worden met de ogen open geboren. Ze hebben al een vacht en ook al tandjes. Ze wegen tussen de 80 en 130 gram bij hun geboorte. Elke dag komt daar 25-30 gram bij. Binnen een week na de geboorte verlaten de haasjes al af en toe het nest om wat vast voedsel te eten. Als de jonge haasjes 4 weken oud zijn wegen ze ongeveer 1kg. Als jonge haasjes met de hand gevoed zijn ligt dit gewicht wel lager dan wanneer ze bij de moeder gevoed zijn. Rond de leeftijd van vier weken stopt de moeder ook met voeden en zijn de haasjes groot genoeg om zelf de wereld te verkennen. Mensen pakken vaak haasjes op als ze ze zomaar ergens zien liggen. Dit moet je echter nooit doen. Laat ze gewoon liggen. Tenzij je zeker weet dat moeder gedood is door een roofdier of aangereden door een auto, moet je een jong haasje nooit meenemen. De kans is namelijk heel groot dat het jong gewoon zelf wat aan het rondlopen was om te eten, dit doen ze namelijk al als ze een week oud zijn! Moeder zal de jongen zeker weer vinden en voed deze dan ook nog steeds. Dat voeden doet ze maar een paar keer per dag een korte periode, het is dus niet gek dat je haar misschien niet in de buurt van het jong ziet. In die korte periode eten de jongen heel snel en veel. Als jij het jonge haasje oppakt dan ruikt het jong vreemd en is de kans groot dat de moeder het zal verstoten.

Zowel hazen als wilde konijnen mag je niet als huisdier houden. Benader de dierenbescherming of een konijnenopvang bij jou in de buurt. Zij kunnen in sommige gevallen zelf jonge haasjes of opvoeden zodat ze weer uitgezet kunnen worden in de natuur en anders kunnen ze jou doorverwijzen naar een zoogdierenopvang die dit wel kan. Het is dus niet toegestaan zelf een moederloos jong haasje op te voeden! Dit is ook echt niet aan te raden. Hazen en wilde konijnen zijn te wild om in een hok te houden, ze klimmen tegen gaas op en voelen zich erg opgesloten. Als ze te veel aan mensen gewend zijn tijdens de zoogperiode is het ook veel moeilijker voor ze om te overleven in het wild. Laat het opvoeden van de moederloze jongen dus over aan mensen die er ervaring mee hebben. Het is niet alleen verboden om jonge hazen en wilde konijnen zelf op te voeden, maar de meeste onervaren mensen maken grote fouten waardoor zo een jong dier eigenlijk al geen kans meer maakt. Er worden verkeerde voedingen gegeven zoals melk, koffiemelk, kitten- of puppymelk. Hierdoor krijgt een jong konijntje of haasje diarree en dat overleven ze meestal niet. Zonder ervaring kan het ook goed dat een haasje of konijntje zich verslikt tijdens het voeden, dan komt er soms melk uit de neus of in de longen en dan krijgt het jonge dier een longontsteking. Gespecialiseerde hazenopvangen weten precies wat een haas mag hoeveel een haas moet drinken. Ze hebben speciaal voedsel wat ook precies op gewicht afgewogen word. Daarbij word de haas zelf ook gewogen en kan het voedsel daar weer op aangepast worden per keer.

Als hazen groter worden dan kan een haas zichzelf verwonden in gevangenschap. Hazen en wilde konijnen zijn in het begin heel schattig, maar later worden ze vanzelf weer wild en onhandelbaar. Een echt huisdier zal het nooit worden. Het kan zelfs gebeuren dat een haas zijn poten breekt of andere verwondingen op loopt doordat hij uit wil breken. Kortom:

LAAT HAZEN EN WILDE KONIJNEN MET RUST, MOEDER IS ALTIJD IN DE BUURT EN KAN ALS ALLERBESTE VOOR DE KLEINTJES ZORGEN.

Gewonde haas of gewond wild konijn gevonden?
Heb je een gewonde jonge haas of wild konijn gevonden, bijvoorbeeld omdat het diertje is gepakt door een roofvogel, kat of hond of is aangereden door een auto, zorg dan dat het zo snel mogelijk bij een professionele wildopvang terecht komt. Het is Nederland verboden om hazen en wilde konijnen als huisdier te houden. Het diertje heeft echt de beste kansen bij een ervaren opvang. Er staan zelfs hoge boetes op als je wilde hazen en wilde konijnen toch als huisdier houd, het is bij wet verboden om in Nederland deze diersoorten in huis te hebben.

Zoek je een adres waar je een wilde haas of wild konijn kan brengen voor de juiste zorg, kijk dan op onze “Lijst met opvangen voor hazen en wilde konijnen.”

De verschillen tussen hazen en wilde konijnen
Links op deze foto een jong wild konijn, rechts een jonge haas. Je ziet duidelijk de verschillen.

Hazen en wilde konijnen

 Hoe herken je ze? 
Haas
Lichaamslengte: 50-70 cm
Staartlengte: 7- 11 cm
Oren: Lang, met zwarte oorpunten.
Kenmerken: houd bij het lopen de staart omlaag, zodat de donkere bovenkant te zien is. Hazen rennen.
Konijn
Lichaamslengte: 35-45
Staartlengte: 4-8 cm
Oren: Korter dan bij een haas, zonder zwarte punten
Kenmerken: bij het lopen is de witte onderkant van de staart zichtbaar. Konijnen huppen.
 Waar wonen ze? 
Het hazenleger 
Hazen zoeken om te slapen gewoon een beschut plekje in het gras. Hun leger is niet meer dan een ondiep kuiltje. Als een haas in zijn leger ligt, zie je hem niet en lijkt hij gewoon op een hoopje grond.
De konijnenburcht 
De holen van konijnen zijn gemakkelijk te vinden. Deze dieren leven in kleine kolonies in uitgestrekte gangenstelsels met een heleboel kamers. De ingang heeft een doorsnede van 10 tot 15 cm. Er zijn ook veel uitgangen.
 De jongen…. 
Jonge haasjes 
Zelfs voor zijn jongen bouwt een haas geen nest. Ze worden geboren in het open veld. Meestal zijn er twee of drie jongen. Ze hebben elk hun eigen kuiltje, daar liggen ze dus alleen. Dat biedt weinig bescherming tegen rovers. Daarom worden de jongen geboren met een volledig ontwikkelde vacht. Ze kunnen ook al meteen zien.
Jonge konijntjes 
In een konijnenburcht zijn er speciale nestkamers. Ze zijn gevoerd met gedroogd gras en met haren die het vrouwtje uit de vacht van haar borst trekt. Lekker warm dus. Maar dat is ook nodig, want de jongen komen naakt ter wereld. Pas na een week doen ze hun oogjes open en na ongeveer drie weken verlaten ze het nest voor de eerste keer. Jonge konijntjes zie je vaak samen, terwijl hazen dus bijna altijd alleen zijn.


Gebruikte bronnen:

Dit artikel is geschreven met de hulp van Knaagdierencentrum Heiloo