Een konijnengroep koppelen

Een konijnengroep. Het klinkt heel mooi en heel natuurlijk. Maar om in gevangenschap een konijnengroep te houden is niet eenvoudig. Omdat er veel vragen zijn over groepskoppelingen, hebben wij besloten hier een apart artikel over te schrijven.

In het wild leven konijnen in groepen, minimaal één ram met één voedster. Is het een gebied waar veel konijnen leven kan een konijnenburcht zelfs gedeeld worden door meerdere rammen en meerdere voedsters, soms tot wel twintig konijnen. Er is in konijnengroepen een duidelijke rangorde.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat ook onze huisdierkonijnen hele sociale dieren zijn die niet alleen gehouden moeten worden. Meestal worden konijnen daarom in koppels – van een gecastreerde ram en een voedster – gehouden. Maar sommige konijnenbaasjes willen liever meer konijnen in één ruimte houden. Dat kan, maar is niet zomaar even gemakkelijk gedaan.

Hoeveel ruimte heeft een groep konijnen nodig?
Wilde konijnen, die dus in groepen leven, hebben een leefgebied van een formaat wat bijna niemand zijn huisdierkonijnen zal kunnen bieden. Een wilde konijnengroep foerageert in een straal van 400 meter rondom de konijnenburcht. Onze huisdierkonijnen moeten het met heel wat minder ruimte doen. Dat maakt het samenstellen van een konijnengroep nou ook zo lastig. Ja, konijnen zijn hele sociale dieren. Maar als huisdier worden konijnen wel op veel kleinere oppervlaktes gehuisvest dan in de natuur het geval is. Dat maakt het lastig om groepen samen te stellen. Het moet werken op beperkte ruimte.

Meestal is het advies dat de de minimale permanente leefruimte konijn 2 vierkante meter is, 4 vierkante meter voor een koppel. Dat is vlakke ruimte (verdiepingen tellen niet mee) waar de konijnen 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikking over hebben. Loslopen telt niet mee voor de permanente leefruimte. Voor een groep is nog meer ruimte aan te raden.

Als het mogelijk is om meer dan 2 vierkante meter per konijn aan te houden, doe dat dan. Hoe groter de ruimte, hoe groter de kans dat de groep zal slagen. Om een voorbeeld te geven: Heb je een verblijf van 12 vierkante meter (bijv. een verblijf van 3×4 meter) zou ik daar zelf een viertal inzetten, dan heb je een leefruimte van 3 vierkante meter per konijn. Dat vergroot de slagingskans van de konijnengroep. Volgens de twee vierkante meter regel per konijn, zou je er een zestal in kwijt kunnen, maar omdat groepen toch wat onrustiger zijn en meer behoefte hebben aan hun eigen plekje, kun je beter voor iets minder konijnen kiezen.

Heb je niet voldoende ruimte? Begin dan niet aan een konijnengroep, maar houd het bij een koppel. Stel dat de groep niet werkt en je moet er alsnog aparte koppels van maken, dan moet je elk koppel ook 4m2 aan permanente leefruimte kunnen bieden. Groepen zijn minder stabiel dan koppels. Soms zie je toch dat er na verloop van tijd een konijn buiten de groep valt. Zorg dat je de mogelijkheid hebt om dat konijn apart met een soortgenootje te huisvesten.

Hoeveel kost een konijnengroep?
Konijnen houden is duur. Mensen vergissen zich daar vaak in, omdat ze vaak wel goedkoop zijn in de aanschaf. Het is lastig om een exact bedrag aan te geven, omdat je op een aantal punten kunt kiezen tussen budget opties en duurdere opties. Maar reken op kosten voor onderstaande punten:

  • Aanschaf konijnen (in een opvang over het algemeen 50-150 euro per konijn)
  • Castraties (soms zit dit bij aanschaf er bij in, vaak wel als je bij een opvang adopteert)
  • Inentingen (jaarlijks nodig! Reken op een bedrag van 40-80 euro per konijn)
  • Veilige huisvesting geschikt voor een konijnengroep
  • Voeding: hooi, brokken, groenvoer en evt. kruiden
  • Bodembedekking
  • Accessoires: voerbakken, drinkbakken, toiletbakken, icepod, heatpad, reismandjes, schuilhuisjes, knaagmateriaal, nagelschaar, borstels, EHBO artikelen etc.
  • Dierenartskosten bij ziekte, dat kan per konijn al snel oplopen tot 500 euro of nog meer voor complexe ingrepen! Als je pech hebt en er worden vlak achter elkaar meerdere konijnen ziek, moet je dus wel een goede buffer hebben om dit te kunnen betalen!

Verder kost een konijnengroep ook veel tijd. Hoe meer konijnen, hoe meer keutels. Groepen zijn over het algemeen ook wat lastiger zindelijk te krijgen, je bent dus dagelijks wel tijd kwijt aan het vegen en opruimen van de keutels. Verder natuurlijk de dagelijkse verzorging van voeren, water verversen en gezondheidscontroles. En wekelijks een goede schoonmaak van het verblijf. Daarbij komt dan nog tijd om naar de dierenarts te gaan, nazorg na operaties en zorg bij ziekte.

Mensen realiseren het zich vaak niet als ze er aan beginnen, maar als je het goed doet kost een konijn net zo veel aan geld en tijd als een hond of kat.

Hoe richt je een groepsruimte voor konijnen in?
De meeste mensen houden hun konijnengroep of in een aparte kamer in huis, of in een ruim buitenverblijf, zoals een volière. In het artikel over huisvesting hier op de website staan algemene tips over materialen die je kunt gebruiken en waar je op moet letten.

Een groep moet voldoende schuilplekken hebben. Het advies is om per 2 konijnen een echt schuilhok neer te zetten. Dit kan een standaard konijnenhok zijn, maar bijvoorbeeld ook een ruim houten schuilhuisje. Betreft het buitenkonijnen dan moet er in de herfst en winter in het schuilhok bodembedekking kunnen. Naast die schuilhokken is het aan te raden om nog wat plekjes te creëren waar de konijnen zich terug kunnen trekken, zoals tunnels, kartonnen dozen, simpele huisjes of een u-vorm. Zorg dat er per konijn dat in de groep woont een schuilplaats beschikbaar is.

Het is niet eenvoudig om een nieuw samengestelde konijnengroep zindelijk te krijgen. Maar als je wilt dat ze uiteindelijk zindelijk worden, zet dan in ieder geval voldoende toiletbakken neer. Ook al in het begin. Keutels die er naast gaan veeg je op en gooi je in de toiletbakken. Zet minimaal in elke hoek van het verblijf een toiletbak, en op de plaatsen waar de konijnen hooi eten.

Zorg dat er een grote hondenvoerbak in het verblijf staat voor het eten, of zet meerdere bakjes neer. Voorkom voedselconcurrentie tussen de konijnen door te zorgen dat ze allemaal ruimte hebben om rustig te eten. Je kan de voerbak ook helemaal weg laten en het voedsel in het verblijf rondstrooien. Zorg ook dat er op meer dan één plek hooi en water te vinden is.

Hoe stel je een konijnengroep samen?
Niet alle konijnen zijn geschikt voor leven in een konijnengroep. Sommige konijnen vinden het veel te druk en stressvol, en zijn beter af in een koppel. Een konijnengroep beginnen is geen pleistermiddel voor koppels en duo’s die niet werken. Als jouw konijnen al vechten in een koppel, gaat dat in een groep niet beter worden.

De adviezen over hoe je een konijnengroep samenstelt lopen behoorlijk uiteen. Bij groepskoppelingen zijn de karakters belangrijker dan geslacht. Er zijn verschillende samenstellingen mogelijk, één ram met meerdere voedsters, evenveel rammen als voedsters of een aantal rammen met meerdere voedsters. De karakters van de konijnen zullen grotendeels bepalen welke samenstelling zal lukken. Zorg in ieder geval dat alle rammen en ook alle voedsters gecastreerd zijn. Het humeurige gedrag dat voedsters kunnen hebben door hun hormonen kan namelijk de hele groepsbalans verstoren. Het is dus zeker in groepen helemaal aan te raden om ook de voedsters te laten castreren.

Helaas staat er op een aantal websites dat je een groep het best kunt samenstellen door een nestje te nemen. In onze ogen is dit geen goed idee. Ten eerste is er al een groot konijnenoverschot en zitten de opvangen vol, ten tweede kennen konijnen geen familieverbanden zoals wij mensen die kennen. Het maakt een konijn echt niet uit of het een broer of zus is waar hij mee samen woont, of een wildvreemd konijn. In de natuur leven konijnenfamilies niet samen, dan zou er veel te snel sprake zijn van inteelt. Rond de tijd dat de jonge konijnen vruchtbaar worden en gaan puberen, is de kans zeer groot dat ze gaan vechten. Je kan dus een nestje nemen en de gecastreerde vader later terugkoppelen aan moeder en (gecastreerde)jongen, maar de kans dat dat niet lukt en/of mis gaat op een later moment is erg groot en daar zien wij ook regelmatig vragen over op het konijnenforum. Als de jongen de puberleeftijd bereiken en karakter gaan ontwikkelen is de kans zeer groot dat de groep uit elkaar valt, omdat ze simpelweg van karakter niet bij elkaar passen. Dan zul je de groep op moeten splitsen in kleinere groepen of aparte koppels of zelfs konijnen moeten herplaatsen. Wij raden dit dus niet aan.

Jonge konijnen, van 3-4 maanden oud, zijn eenvoudig samen te zetten in een groep. Mensen die net aan konijnen beginnen denken daarom vaak makkelijk over een extra konijn er bij, het lijkt zo simpel te gaan op deze jonge leeftijd. Schijn bedriegt, het ergste moet nog komen. De konijnenpuberteit. Het lijkt op jonge leeftijd vaak goed te gaan. Tot de konijnen in de puberteit komen, dat is de periode van 4 maanden tot 1,5 jaar. Ze krijgen dan last van hormonen en ontwikkelen de eigen karakters pas echt. De kans dat een konijnengroep gevormd uit jonge dieren dan nog samen kan is heel klein. De kans is zeer groot dat ze echt fel gaan vechten. Ook dat is dus niet aan te raden. Wat wel helpt is om de konijnen op tijd, dus voor de puberteit, te laten castreren. Ook de voedsters. En het is handiger om groepskoppelingen te doen met volwassen konijnen die de puberteit al achter de rug hebben.

Wat is dan volgens ons wel de juiste manier om een groep samen te stellen? Wij raden groepskoppelingen alleen aan met volwassen konijnen waarvan de karakters bekend zijn. Maar ja, hoe doe je dat? Via een konijnenopvang! Een groep konijnen via een konijnenopvang adopteren heeft meerdere voordelen. Ten eerste help je natuurlijk een aantal asielkonijnen aan een fijn huis. Ten tweede zijn in de meeste opvangen de rammen in ieder geval gecastreerd, zodat je niet met kosten komt te zitten voor een konijn dat misschien niet in de groep past. En ten derde weet een opvang, mits het een opvang is met groepskoppel-ervaring, goed in te schatten welke konijnen geschikt zijn voor een groep, en welke konijnen het te druk en te stressvol vinden.

Er zijn zelfs opvangen waar de konijnen tijdens hun verblijf daar al in een groep wonen. Op die manier kan de opvang beter zien hoe het karakter van de konijnen is, en hoeven de konijnen niet alleen te wachten op een nieuw huisje, maar zitten ze daar al samen met soortgenootjes. Handig als je op zoek bent naar een nieuwe konijnengroep, want dan zou je zo een konijnengroep, die dus al samen zit, kunnen adopteren. Konijnenopvang Joy en de Konijnenherberg zijn voorbeelden van opvangen die veel konijnen in groepen huisvesten.

Van een koppel konijnen een groep maken

Veel mensen beginnen hun konijnengroep vanuit een bestaand koppel. Dat kan in sommige gevallen, maar het is heel erg afhankelijk van de karakters van jouw konijnen of die wel in een groep passen. Als je de ruimte hebt voor meer konijnen, zou ik eerder aanraden om een tweede koppel te huisvesten, dan om in een “goed huwelijk te stoken”. In een beperkte ruimte is een koppel van twee konijnen veel stabieler dan een groep. Al heb je een ruimte van zo’n 20-30 vierkante meter, het is nog steeds een beperkte ruimte. Het is zo zonde om een fijn verliefd koppel op te breken omdat je als baasje er een drietal van wilt maken.

Als je nu een fijn koppel hebt, kan het zo zijn dat ze na een koppelpoging met één of meerdere andere konijnen niet meer bij elkaar kunnen. Je gaat de onderlinge verhoudingen in de war gooien. Dan kan het dus zijn dat je niet alleen niet met een konijnengroep eindigt, maar ook nog dat je jouw huidige koppel uit elkaar moet houden en elk aan een ander konijn moet koppelen. Bedenk goed of dat het je waard is en zorg dat je de huisvestingsmogelijkheden voor hebt als het niet werkt.

Ga een bestaand koppel alleen uitbreiden naar een drietal of groep als je ruimte en mogelijkheid hebt voor aparte koppels op het moment dat het niet lukt.

Een konijnengroep beginnen is ook geen pleistermiddel voor koppels en duo’s die niet werken. Als jouw konijnen al vechten in een koppel, gaat dat in een groep niet beter worden.

Tips voor het samenstellen van een konijnengroep

  • Zorg echt voor voldoende ruimte. Mensen denken vaak “de meeste konijnen zitten in een klein hokje, dus mijn konijnen met een aantal vierkante meters hebben het heel goed”. Maar zeker voor de dynamiek die er in groepen is, is ruimte één van de belangrijkste punten, te weinig ruimte? Begin er dan niet aan. Een groep van 3 zou ik zeker 8 vierkante meter permanente leefruimte of meer aanraden, voor een viertal zeker 10-12 vierkante meter. En als het groter kan, dan is dat alleen maar beter. Is jouw verblijf kleiner dan dat? Houd het dan bij een koppel.
  • Laat ook de voedsters in de groep castreren. Zeker in groepen zijn hormonale schommelingen in het gedrag niet fijn. Zorg dus echt dat zowel de rammen als voedsters gecastreerd zijn.
  • Kies konijnen op karakter. Zelf zomaar een konijn erbij zoeken omdat jij hem er leuk uit vind zien is leuk voor jou als baasje. Maar de kans dat de andere konijnen dat konijn lief vinden, is klein. Ook zijn echt niet alle konijnen geschikt voor het leven in groepen. Onzekere konijnen, konijnen die echt behoefte hebben aan rust in hun leven, konijnen die stressgevoelig zijn, konijnen met een kwetsbare gezondheid, allemaal voorbeelden van konijnen die niet geschikt zijn voor het leven in een groep, maar veel beter in een koppeltje met de juiste partner samen kunnen leven. Een konijnenopvang kan hier eigenlijk nog het best mee helpen.
  • Koppel op neutraal terrein en neem er echt ruim de tijd voor. De meeste groepskoppelingen hebben zeker 14 dagen op neutraal terrein de tijd nodig, voor ze naar het uiteindelijke verblijf kunnen. En soms zelfs langer. En zelfs met de overstap naar het uiteindelijke verblijf is de koppeling nog lang niet voor bij. Geef ze rustig de tijd en forceer het niet. Verderop in dit artikel staan meer koppeltips.

Een groep laten samenstellen in een konijnenopvang

Via onze asiellijst kun je kijken of er opvangen in de buurt zitten, en vragen of zij de mogelijkheid en ervaring hebben om groepskoppelingen te begeleiden. Niet alle konijnenopvangen hebben daar de ruimte en ervaring voor. Groepskoppelingen zijn namelijk erg lastig en kosten veel tijd en aandacht. Een opvang, die de aandacht en ruimte over vele asieldieren moet verdelen, heeft daar dus niet altijd de mogelijkheid of ruimte voor.

Ook zijn er asielen en vakantiepensions die de mogelijkheid voor koppelvakanties (dan wonen de konijnen enkele weken daar terwijl ze gekoppeld worden) wel hebben, maar bijvoorbeeld alleen in de rustige periodes. In het voorjaar en de zomermaanden zitten de meeste opvangen zo vol met gedumpte konijnen, dat ze er dan geen tijd voor hebben. Informeer dus vooraf goed wat de mogelijkheden zijn om teleurstelling te voorkomen.

Tot slot bestaan er ook konijnen adviesbureaus. Vaak hebben die de mogelijkheid om aan huis koppelingen te begeleiden. Ook dat kost geld, maar dan komt er een deskundige aan huis bij jou om de groepskoppeling te begeleiden.

Als je een opvang vraagt een groep voor je samen te stellen kun je aangeven hoeveel ruimte je beschikbaar hebt voor de groep, hoeveel konijnen je er het liefst in zou willen en of je nog bepaalde voorkeur hebt. Ons advies is wel om je niet vast te pinnen op je eigen voorkeuren. Natuurlijk kun je aangeven wat je leuk en mooi vindt en wat je beslist niet wilt. Ik kan mij voorstellen dat niet iedereen de vachtverzorging van langharige konijnen ziet zitten. Maar wees niet te kieskeurig op uiterlijk als je een succesvolle groep wil. De karakters zijn veel belangrijker voor het slagen van een groep dan het formaat en uiterlijk.

Er zijn zelfs opvangen waar de konijnen tijdens hun verblijf daar al in een groep wonen. Op die manier kan de opvang namelijk beter zien hoe het karakter van de konijnen is, en hoeven de konijnen niet alleen te wachten op een nieuw huisje, maar zitten ze daar al samen met soortgenootjes. Handig als je op zoek bent naar een nieuwe konijnengroep, want dan zou je zo een konijnengroep, die dus al samen zit, kunnen adopteren. Konijnenopvang Joy en de Konijnenherberg zijn voorbeelden van opvangen die veel konijnen in groepen huisvesten.

Hoe koppel je een konijnengroep?

Groepskoppelingen worden eigenlijk volgens het zelfde principe gedaan als een koppeling van een tweetal. Daar staat uitgebreide uitleg over in het artikel “het koppelen van konijnen” hier op de website.

Kies bij voorkeur altijd voor koppelen op neutraal terrein voordat je ze in het uiteindelijke verblijf zet. Pas de ruimte waarin je koppelt aan op het formaat van de groep, voor een drie- of viertal is een koppelruimte van 3 vierkante meter goed. Houd er wel rekening mee dat een groepskoppeling altijd langere tijd op neutraal terrein nodig heeft voordat ze in het uiteindelijke verblijf kunnen. Ga er dus niet vanuit dat je in een paar uur klaar bent, dat is bij een normale koppeling overigens ook niet het geval. Zorg dus dat de koppelruimte geschikt is voor huisvesting voor langere tijd. Bij groepen moet je zeker wel op 14 dagen op neutraal terrein rekenen, soms zelfs nog langer.

Groepskoppelingen kunnen behoorlijk lastig zijn en duren langer dan het koppelen van een tweetal. Zorg dat je voldoende tijd hebt, een neutrale ruimte waar de konijnen zonder problemen weken kunnen blijven, en voldoende ervaring om een groepskoppeling aan te gaan. Heb je zelf weinig koppelervaring, vraag dan een opvang, adviesbureau of vakantieopvang met koppelservice om advies en begeleiding.

Zorg er altijd voor dat de konijnen waarmee je gaat koppelen volledig ingeënt zijn tegen de besmettelijke virusziektes, en dat er geen gezondheidsproblemen zijn. Stress is gevaarlijk voor konijnen. Een konijn kan sterven aan de gevolgen van stress. Het ene konijn is het andere niet, vandaar dat wij er op hameren dat karakter erg belangrijk is bij het samenstellen van een groep. Konijnen die erg gevoelig zijn voor stress kun je beter niet in een groep huisvesten, omdat in de meeste groepen toch meer onrust is dan in een koppel. Verder adviseren wij om een groep samen te stellen met gecastreerde konijnen.

Vaak is het het gemakkelijkst om een groep de eerste weken of in de opvang, of bij bijvoorbeeld een vakantieopvang of pension met koppelervaring onder te brengen. Daar zijn meestal wel kosten aan verbonden. Groepskoppelingen zijn niet voor beginners, je hebt er echt voldoende kennis van konijnengedrag voor nodig. Er zelf aan beginnen terwijl je bijvoorbeeld maar één of twee keer een tweetal hebt gekoppeld, zou ik echt afraden.

Het kan zijn dat de opvang in eerste instantie een aantal konijnen heeft gekozen voor de groep, maar dat bepaalde konijnen niet goed in de groep liggen. Dan kunnen ze nog een konijn wisselen voor een ander konijn en kijken of op die manier wel een stabiele groep te vormen is. Als het langere tijd goed gaat in de opvang, op neutraal terrein, kun je de groep dan ophalen en thuis huisvesten. Hoe lang dat duurt is echt verschillend per groep maar meestal heeft een groepskoppeling wel een aantal weken op neutraal terrein nodig.

Het is het gemakkelijkst als het uiteindelijke verblijf ook neutraal is op het moment dat je ze op gaat halen, dat houdt in dat geen één van de konijnen er eerder geweest is. Als dat wel het geval is, maak het verblijf dan zo goed mogelijk schoon en verander de inrichting, zodat het in ieder geval zo neutraal mogelijk is.

Het kan goed zijn dat je zelf de eerste weken thuis ook nog merkt dat de rangorde in de groep zich nog moet vormen. Als de groep op terrein gezet wordt waar één of enkele konijnen al bekend waren, kan dat de rangorde in de war gooien waardoor het de verkeerde kant op kan gaan. Neutraal terrein is bij groepen dus zeker belangrijk! Maak niet te snel de vervolgstappen, neem de tijd!

Niet elk konijn vind het prettig om in een groep te leven, sommige konijnen leven liever in een rustig koppel dan in een dynamische groep. Ga niet tot het uiterste met koppelingen maar denk in de eerste plaats aan het welzijn van de konijnen. Klikt het niet in een groep, forceer het dan ook niet en probeer een andere samenstelling.

Groepskoppeling van konijnen lukt niet

Sommige groepen konijnen zullen nooit slagen. Wij baasjes hechten ons vaak snel aan konijnen en beslissen dan vaak heel egoïstisch – dan zit er maar een konijn alleen – omdat dat voor ons het gemakkelijkst is . Maar dat is nooit het beste voor het konijn. Voor elk konijn is er een geschikt maatje te vinden. Soms betekent dat dat je een van jouw konijnen moet “omruilen” of dat je extra ruimte voor jouw konijnen moet maken en naast een groep een koppel moet houden, of in plaats van een groep met aparte koppels komt te zitten.

Kies je er voor om één konijn om te ruilen in de opvang, houd er dan rekening mee dat je zowel afstandsbijdrage voor het konijn dat je daar laat moet betalen, als een adoptiebijdrage voor het nieuwe konijn. De opvang heeft immers kosten gehad aan het nieuwe konijn dat je er haalt, en moet kosten maken voor het konijn dat je er brengt

Een konijn herplaatsen via een verkoop website of sociale media zien we ook wel eens. Maar pas dan echt erg op. Geef jouw konijn nooit gratis weg en wees kritisch op het nieuwe baasje. Het zou zonde zijn als het konijn als impulsaankoop ergens terecht komt, alsnog alleen komt te wonen of als slangenvoer wordt gebruikt. Wissel je een konijn via een opvang, dan heb je in ieder geval de garantie dat het nieuwe baasje aan de plaatsingsvoorwaarden voldoet en dat ze er alles aan doen om te zorgen dat het diertje goed terecht komt.

Wij begrijpen volledig hoe groot de konijnenliefde kan zijn en hoe je je aan een dier kunt hechten. Maar soms is het beter om een konijn bij een ander de kans op geluk te gunnen, dan zelf oneindig door te gaan met koppelingen die niet werken of konijnen apart te huisvesten. Konijnen zijn echt sociale dieren, geen enkel konijn verdient het om een leven lang eenzaam en alleen te zijn.

Konijnen in groep hebben ruzie

En ze leefden nog lang en gelukkig…

De koppeling is voorbij, alles lijkt goed te gaan. Maar opeens beginnen de konijnen onaardig tegen elkaar te doen. Jagen, wat plukken haar uit elkaar te trekken, graven op elkaar. Soms zie je ook dat konijnen vlinderen en het ook echt vechten wordt.

Dat een bestaande groep uit balans raakt kan verschillende redenen hebben.

  • Te weinig ruimte. De minimale ruimte in een groep is 2 vierkante meter per konijn, dat is echt het minimale. Meer ruimte is beter en komt de verstandhouding in een groep zeker ten goede.
  • Te weinig plekjes om zich even alleen terug te trekken. Zet meerdere schuilhuisjes / tunnels neer zodat ze elkaar kunnen ontlopen als ze dat willen. Maar zorg er ook voor dat er voldoende bewegingsruimte over blijft.
  • Hormonen. Niet gecastreerde konijnen hebben soms periodes waarin de hormonen opspelen. Puberteit, voorjaar etc. Dat verstoort de rangorde, konijnen vertonen dan namelijk vaak humeurig gedrag.
  • Het kan zijn dat de geur van andere konijnen in de buurt is, omdat je zelf bijvoorbeeld ergens bent geweest waar ze konijnen hebben of er een konijn van iemand anders bij jullie logeert. Bij buitenkonijnen zie je het soms ook als de buren konijnen aanschaffen of als er wilde konijnen in de buurt zijn.
  • Als één van de konijnen zwakker / ouder / ziek is kan het zijn dat de rangorde verandert en/of zelfs dat het dier verstoten wordt door de groepsgenoten. Er is nooit de garantie dat alle konijnen in dezelfde groep kunnen blijven leven. Soms doen zich tijdens het konijnenleven dingen voor, waardoor je moet besluiten de groep op te breken. Zorg dat daar ook de mogelijkheid toe is.
  • Onrust en angst kunnen er ook voor zorgen dat de verhoudingen in een groep veranderen. Bijvoorbeeld als er roofdieren in de buurt zijn (geweest).

Zorg ervoor dat de basisbehoeften in orde zijn. Voldoende ruimte, laat konijnen castreren/steriliseren, bezoek een dierenarts om medische problemen uit te sluiten en/of te behandelen. En zorg ook dat er genoeg verstopplekjes zijn. Tot slot is het ook belangrijk om de konijnen een beetje uitdaging in hun leven te geven. Doe aan voedselverrijking, zet een graafbak neer en deel de ren af en toe opnieuw in zodat ze dingen weer opnieuw kunnen ontdekken.

Als de konijnen echt hevig vechten, haal ze dan uit elkaar en geef ze elk een nieuwe partner. Alleen leven is voor geen enkel konijn een optie.