Hoe doe je een konijn in bad, en wanneer? Een konijn kan gewassen worden, maar het is beter dit alleen te doen als het echt nodig is, over het algemeen zijn konijnen namelijk gewoon erg schoon van zichzelf.
Wanneer moet je een konijn wassen?
De meeste konijnen worden hun leven lang helemaal nooit in bad gedaan, worden nooit op deze manier gewassen. Konijnen kunnen hun vacht prima schoonhouden zonder dat ze daarvoor in bad moeten. In bad gaan geeft enorme stress voor konijnen en werkt absoluut niet ontspannend of verkoelend. Doe konijnen dus nooit zomaar in bad.
De enige redenen om een konijn te wassen zijn medisch. Er zijn huidaandoeningen waarbij een bad met medische shampoo noodzakelijk is.
Als je konijn alleen plakpoep aan zijn kont heeft is het beter om dit in een bakje lauw water af te spoelen en geen sop te gebruiken. Je hoeft dan niet het hele konijn te wassen. Ook bij urinebrand is het niet aan te raden te vaak en te veel te wassen, de huid is dan al erg kwetsbaar en hoe vaker je wast, hoe kwetsbaarder de huid zal worden. Voor plakpoep en urinebrand willen de natuurlijke billendoekjes, geurloos en zonder schadelijke middelen nog wel eens goed werken. De Natty’s en Pamper Pure billendoekjes worden daar bijvoorbeeld voor gebruikt door konijnenbaasjes.
Is het nodig om het konijn toch te wassen, bijvoorbeeld als het konijn iets heel plakkerigs over zich heen gekregen heeft wat hij er zelf niet uit krijgt. Dan is het afhankelijk van wat je uit de vacht wil krijgen, welk middel je gebruikt. Gebruik geen mensenshampoo voor konijnen. Je kunt het beste de door de dierenarts voorgeschreven shampoo gebruiken bij huidaandoeningen of alleen water, alleen als je konijn echt heel erg vies is een hele milde shampoo (shampoo speciaal voor konijnen) gebruiken.
Billenbadje voor een konijn
Als je konijn alleen plakpoep aan zijn kont heeft is het beter alleen het kontje van het konijn te wassen en de rest van de huid en vacht droog te laten. Dit kun je voorzichtig onder de kraan doen of in een teiltje met een heel klein laagje water er in. Gebruik bij voorkeur geen sop, maar wrijf langzaam met je handen het vuil uit de haren van het konijn. Trek er niet aan, zeker niet hard. Je wil de vacht en huid zo min mogelijk beschadigen. Zeker bij plakpoep en urinebrand is de huid vaak al erg kwetsbaar. Het niet aan te raden te vaak en te veel te wassen, de huid is dan al erg kwetsbaar en hoe vaker je wast, hoe kwetsbaarder de huid zal worden.
Vergeet ook niet in de zomermaanden een anti-madenspray te gebruiken voor konijnen die last hebben van plakpoep of urinebrand. Dit helpt voorkomt dat ze myiasis, madenziekte krijgen.
Stappenplan: Hoe was je een konijn?
Je gaat als volgt te werk:
- Pak eerst alle benodigdheden.
Wasbak of teil met stop er in
Lauwwarm water
Meerdere handdoeken
Eventuele shampoo
Eventuele tweede teil met schoon water om af te spoelen
Zorg dat je een teil hebt of een wasbak met een stop er in. Vul de teil of wasbak voor een deel met lauwwarm water. Maak het niet te diep, dit zal voor je konijn erg eng zijn.
Zorg dat je alles wat je nodig hebt binnen handbereik hebt, 2 handdoeken, de shampoo, en eventueel een tweede teil om je konijn in af te spoelen.
Verwacht je dat het lastig gaat zijn om zowel het konijn goed vast te houden als het te wassen, vraag dan of iemand je daarbij kan helpen.
2.Het konijn nat maken.
Maak je konijn nat. Dit kan met de kraan of douchekop (geen harde straal!) of door wat water uit de teil over hem heen te scheppen. Zorg dat er geen water in de ogen of oren komt. Als het konijn helemaal nat is pak dan de shampoo.
Gaat het alleen om aangekoekte ontlasting, dan is het niet nodig het volledige konijn nat te maken. Alleen het gedeelte waar de plakpoep zit natmaken is dan voldoende.
- Shampoo (alleen indien noodzakelijk!)
De shampoo mag NIET direct op het konijn worden aangebracht! Dan is de shampoo veel te geconcentreerd en dat tast de huid te veel aan. Neem wat shampoo op je handen en wrijf het uit. Vanaf je handen verdeel je het dan over je konijn. Zorg dat er geen klodders ontstaan en de shampoo mooi verdeeld is. Ook de shampoo mag niet in de ogen, oren of bek komen. Het best is dus om het hoofdje niet met shampoo te wassen als dit een optie is.
- Uitspoelen
Als je de shampoo goed verdeeld hebt over je konijn en voorzichtig in hebt gemasseerd kun je je konijn gaan uitspoelen. Dit kan weer met de douche/kraan of door water te scheppen. Pas weer op voor het hoofdje. Het is handig om je konijn na het afspoelen in een teiltje water zonder sop te zetten om de laatste restjes shampoo er uit te krijgen. Alle shampoo moet uitgespoeld zijn voor je de wasbeurt beëindigd.
- Droog maken
Als je konijn helemaal uitgespoeld is rol hem dan goed in de handdoeken en wrijf hem droog. Als hij ook nog maar een beetje nat is mag hij niet naar buiten, want je konijn is nu heel erg gevoelig voor kou en tocht!
Buitenkonijnen moeten een dag binnenblijven om goed te drogen (ook in de zomer!). Eventueel kun je je konijn ook een beetje föhnen op de koude stand of laagste stand en niet te dicht bij. Sommige konijnen vinden dat echter erg eng en dan geeft dat te veel stress. In dat geval is het beter het konijn goed droog te wrijven met een handdoek, en hem daarna op een tochtvrije plaats in huis, waar de temperatuur niet te laag is, verder op te laten drogen.
Konijn op de rug leggen – niet doen!
Op internet gaat heel hardnekkig een filmpje rond van een konijn dat op zijn rug in een wasbak ligt en gewassen wordt. Het konijn ligt doodstil en lijkt het daardoor lekker te vinden. Niets is minder waar. Dit is ook geen juiste houding om jouw konijn te wassen, knuffelen of wat dan ook. Konijnen raken in deze houding een soort in trance, waarbij ze doen alsof ze dood zijn, maar zijn zich wel bewust van alles in de omgeving. Ze kunnen dus niet reageren of voorkomen wat er met hun gebeurt. Dit is erg stressvol. Zorg er altijd voor dat jouw konijn in een zo natuurlijk mogelijke houding zit tijdens het wassen.
Kan een konijn zwemmen?
Ja dat kan een konijn. Maar dat doen ze alleen uit pure doodsangst of noodzaak in het wild. Laat jouw tamme konijn dus nooit zomaar zwemmen voor het plezier of omdat je denkt dat dat verkoelend is. Het tegenovergestelde is juist waar!
Wij mensen vinden het vaak fijn om met warm weer een verkoelend bad te nemen, maar voor konijnen is dat juist niet nodig. Jouw konijn nat maken met warm weer zorgt er juist voor dat ze het warmer krijgen. Ze krijgen er stress van en er is meer energie nodig om de vacht weer droog te krijgen. Konijnen zijn ook heel gevoelig voor tocht als de ondervacht nat is. Zelfs met warm weer en weinig wind kan een konijn toch kou vatten wanneer hij gewassen is.
Doe jouw konijn ook niet in bad omdat je het leuk vind. De vacht van een konijn is zo gemaakt dat ze in de natuur eigenlijk nooit nat worden. De regen loopt zo langs de bovenvacht naar beneden, de ondervacht blijft droog. Alleen als een konijn op de vlucht is, bijvoorbeeld voor een roofdier of jager, dan kan zwemmen door een sloot bijvoorbeeld zijn redding zijn. Dan pas zal een wild konijn het water in gaan.