Tips en uitleg over het verzorgen van konijnen. Hoeveel tijd kost het houden van een koppel konijnen? En welke verzorging hebben ze nodig?
Dagelijkse verzorging van konijnen
Elke dag hebben konijnen minstens twee controle momenten nodig. Twee keer tien minuten is het echte minimum wat je dagelijks aan jouw konijnen moet besteden.
Het liefst natuurlijk meer tijd, zeker als je jouw konijnen tam wil maken. We gaan er ook van uit dat de meeste konijnenbaasjes echt wel meer tijd met hun konijnen doorbrengen dan die twee keer 10 minuten. Maar, als het gaat om het minimale, voor de gezondheidscontrole en voedingsmomenten is twee momenten van ongeveer 10 minuten per dag voldoende. Deze momenten geef je de dagelijkse voeding, vers water en controleer je of het goed gaat met jouw konijnen.
De meeste konijnenbaasjes kiezen voor een moment in de ochtend, voor ze naar werk of school gaan. En een moment in de avond, als ze weer thuis zijn. Enige regelmaat in de momenten is wel zo fijn voor de konijnen, kies momenten die voor jou goed werken en zorg dat het in je dagelijkse ritme komt te zitten, zodat je het ook niet vergeet.
Wil je jouw konijnen goed tam maken, dan is er minstens 30 minuten per dag per konijn individuele aandacht nodig om dat op te bouwen. Uitleg over hoe je dat aanpakt staat in het artikel “Hoe maak je een konijn tam?”.
Wekelijkse verzorging van konijnen
Verschoon het konijnenverblijf minstens één keer per week goed. Veeg het verblijf, haal de bodembedekking uit de schuilhokken en toiletbakken, sop alles goed schoon, spoel het goed na en vul het na het (af)drogen weer met schone bedding. Hoe lang je er mee bezig bent is afhankelijk van hoe praktisch je het verblijf hebt ingericht voor deze schoonmaak. Dit kan in een half uurtje klaar zijn, maar als het een bewerkelijk verblijf is waar je niet makkelijk overal bij kan komen, kan het ook een uur of meer van jouw tijd in beslag nemen.
Gebruik je toiletbakken en zijn jouw konijnen zindelijk, dan is het ook mogelijk om vaker in de week een kleine schoonmaak te doen, door die toiletbakken te verversen. Niet alle konijnen zijn echter zindelijk te maken.
Incidentele verzorging van konijnen
Verzorging bij ziekte
Alsof ze het er om doen, worden konijnen vaak ziek op de meest onhandige momenten. Feestdagen, weekenden, tijdens jouw werk- of schooldag wanneer je eigenlijk echt niet weg kan… Toch heeft een ziek konijn ook zorg nodig. Vaak zelfs met spoed. Dat betekent niet alleen een aardige dierenartsrekening, maar ook een beroep op jouw tijd en flexibiliteit om bij die dierenarts te komen, en om te zorgen dat ze hun medicijnen en voeding binnen krijgen. Als je een fulltime baan hebt kan dat lastig zijn. Bedenk dus vooraf of je dit kan opvangen, en zo niet of er iemand is die in zo een situatie bij kan springen in de verzorging van jouw konijnen.
Vaccinaties / gezondheidscontrole bij dierenarts
Laat jouw konijnen elk jaar vaccineren tegen de dodelijke virusziektes die in heel Nederland rondgaan. Voorafgaand aan de vaccinatie is een goede gezondheidscontrole nodig. In het artikel “Virusziektes bij konijnen: Myxomatose en VHS / RHD” lees je meer over deze ziektes en hoe je ze kan voorkomen.
Vachtverzorging
Heb je voor langharige konijnen gekozen of heeft jouw konijn een volle, dikke vacht, dan zal er met regelmaat gekamd moeten worden. Het kan zelfs zo zijn dat je af en toe een konijnen trimsalon moet bezoeken. Ook kortharige konijnen hebben in de verhaarperiode soms een goede borstelbeurt nodig. Dit is vooral om te voorkomen dat ze te veel haren binnen krijgen, dat kan namelijk verstopping geven.
Nagels knippen van een konijn
Meestal is nagels knippen van konijnen maar ééns of twee keer per jaar nodig. Dat kan minder vaak of vaker zijn, en is sterk afhankelijk van de ondergrond, hoe actief een konijn is en of ze veel graven of niet.
Er zijn speciale nagelschaartjes voor konijnen te koop. Je kunt zelf de nagels van de konijnen knippen. Het is niet moeilijk. Het enige waar je goed op moet letten, is dat je niet in het leven knipt.
Bij de witte nagels is dat leven goed te zien, het donkere stuk van de nagel is waar het leven zit. Bij zwarte nagels is het erg lastig of niet te zien, je moet dus erg oppassen waar je knipt! Je kan beter niet te veel in één keer van de nagels halen als je bang bent dat je in het leven knipt. Herhaal het knippen dan bijvoorbeeld vier weken later nogmaals, om er weer een stukje af te halen. Op die manier hoef je niet in één keer een groot deel van de nagels te knippen.
Als je twijfelt en het niet zelf durft kun je beter de nagels bij een konijnenopvang of dierenarts(assistente) laten knippen. Zij hebben er vaak meer ervaring mee en kunnen jou dan ook uitleggen hoe het moet, zodat je het de volgende keer wel zelf kunt. Het kan zijn dat ze hiervoor wel kosten in rekening brengen.
Gebit bekijken konijn
Het gebit van een konijn heeft als het goed is weinig verzorging nodig. Het is niet zo dat je zijn tandjes moet poetsen. Tenzij het konijn gebitsproblemen heeft, want dan kan het nodig zijn dat je regelmatig de dierenarts bezoekt om de tanden te laten slijpen of zelfs trekken.
Een konijn heeft 28 tanden. 2 snijtanden vanboven, 2 vanonder. In de bovenkaak zitten 12 kiezen en in de onderkaak 10. De tanden van een konijn groeien 1 tot 2 millimeter per week. Ze slijten af door het eten van groenvoer en hooi. Als de tanden van je konijn scheef staan kan dit er voor zorgen dat ze niet goed afslijten en dan krijgt je konijn er last van.
Knaag- en likstenen zijn erg slecht voor konijnen, ze krijgen er echt urinewegproblemen van, zoals nierstenen. Extra mineralen heeft jouw konijn ook niet nodig als hij een goed voedingspatroon heeft. Geef dus nooit een knaagsteen aan je konijn voor het afslijten van de tanden, of om wat voor reden dan ook.
Het is niet vaak nodig om de tanden van een konijn te bekijken, maar soms kan het wel nodig zijn om te controleren of de voortanden goed staan of niet te lang zijn geworden. Dit is zeker aan te raden als je ziet dat er natte plekken zijn of kwijl. Dit kan namelijk wijzen op problemen met het gebit.
Grote schoonmaak
Na ziekte, overlijden of eens per jaar, is het aan te raden het konijnenverblijf een grote (voorjaars-)schoonmaak te geven.