Tips en uitleg voor een nieuw konijn

Denk goed na voor je aan konijnen begint. Heb je genoeg tijd, geld en ruimte? Hou je je konijnen binnen of buiten? Hoeveel konijnen neem je? Ben je bereid om misschien wel 12 jaar voor jouw konijn(en) te zorgen?

Konijnen zijn hele sociale dieren. Het houden van een konijn alleen in een klein hokje in de tuin is echt zielig. Een konijn heeft ruimte nodig, om te rennen en springen en een vriendje, om mee te knuffelen en spelen! Je stopt een mens ook niet alleen in een klein kamertje met alleen eten en drinken. Een mens zou daar ook best in kunnen leven, net als een konijn, maar zou je daar als mens gelukkig zijn?

Als je een konijn alleen hebt zitten en denkt dat hij best gelukkig is, kijk dan eens hoe jou konijn zich gedraagt bij andere konijnen. Kijk een hoe ze samen knuffelen, spelen en slapen! Ons eerste advies is dus echt, houd geen konijn alleen. Eén konijn is geen konijn. Start gelijk goed: met een koppel!

Basisbehoeften van een konijn

Een konijn heeft heel wat nodig. Meer dan mensen denken. Er zijn een aantal punten die wij extra belangrijk vinden, basisbehoeften van een konijn. In dit artikel en verder op onze website is er heel veel informatie te vinden over hoe je de basisbehoeften van konijnen vervult. De vier belangrijkste punten waar je echt goed bij stil moet staan voor je aan konijnen begint zijn deze:

  • juiste voeding
  • medische zorg
  • een soortgenootje om mee samen te leven
  • een ruim verblijf

Dit zijn echt minimale basisbehoeften van een konijn. Kun je niet aan bovenstaande punten voldoen, dan adviseren we je geen konijn(en) aan te schaffen. Ben je benieuwd op welke manieren je zorgt dat de konijnen de juiste voeding eten, welke medische zorg een konijn nodig heeft en hoeveel dat dan ongeveer kost? Of je zomaar elk willekeurig konijn kan samenzetten? En hoe groot een ruim verblijf dan precies moet zijn? Lees dan verder in deze blog!

Veel gemaakte fouten

Verderop in het artikel staan heel veel tips over waar op te letten bij aanschaf van een konijn, wat je nodig hebt aan spulletjes, hoeveel ruimte een konijn nodig heeft en wat ongeveer het kost om konijnen te houden. Maar wat mensen in hun enthousiasme vaak vergeten, is dat verhuizing naar een nieuw baasje heel erg stressvol is voor een konijn. Daardoor zijn er een aantal veelgemaakte fouten, waar wij je voor willen behouden.

  1. Rust!
    Zorg voor een veilig, rustig verblijf en laat het nieuwe konijntjes de eerste week met rust, op de normale voermomenten en controles na. Laat het konijntje wennen aan de nieuwe omgeving, het nieuwe ritme. Dan pas de volgende stap. Vergeet ook niet dat konijnen schemerdieren zijn, die overdag vooral rusten.
  2. Tam maken doe je niet door jouw aanwezigheid op te dringen.
    Dan veroorzaak je alleen maar angst. En vanuit angst veroorzaak je zelf dat ze agressief worden. Een konijn wordt niet tam in enkele uren of dagen. Het is afhankelijk van het karakter hoe snel het gaat. Veel konijnen worden nooit echt heel tam. Zorg dat je verwachtingen daarin realistisch zijn. Verderop in dit artikel staat uitgelegd hoe je het tam maken van een konijn dan wel aan kan pakken. Zorg eerst dat het diertje zich veilig voelt, voor je met het tam maken begint.
  3. Vergeet de dierenarts check niet!
    In de eerste week dat het konijn er is raden wij altijd een dierenarts check aan. Controle van het geslacht, controle of de voeding, het gewicht en keutels goed zijn, inentingen als die nog niet geplaatst zijn. En daarnaast is het ook even kennismaken met de dierenarts en handig worden in het vervoer en de hantering van de konijnen er heen op een moment dat er nog geen stress is omdat ze ziek zijn.
    Als je een konijn koopt ben je zelf verantwoordelijk om het product te controleren op gebreken. Dat klinkt misschien heel gek bij een konijn, dat is namelijk een levend wezen waar je je snel aan hecht. Maar stel dat er iets ernstig mis is met het konijntje, dan is dat eerste dierenarts bezoek zeer belangrijk, omdat je dan als koper van het konijntje sterker staat. Bij de aanschaf van een paard is een keuring al vrij gebruikelijk, en wij zijn van mening dat dat bij aanschaf van een konijn ook zo zou moeten zijn.
  4. Niet vooraf inlezen in de problemen en nadelen die er zijn als je konijnen gaat houden!
    Helaas hebben konijnen een foutief imago. Het zijn geen saaie, rustige knuffeldieren. Ze hebben sterk natuurlijk gedrag, en flink eigenwijze karakters. Dat vind de één juist prachtig aan konijnen, de ander weet niet wat hem overkomt.

Denk aan problemen als:

  • KNAGEN: Konijnen knagen, aan alles. Ook op plekken waar je dat niet wil.Zoals het behang, de gordijnen, het stuckwerk van de muren, de schutting, de (tuin)meubelen. Konijnen zijn enorm goed in het slopen van hun leefomgeving en het herinrichten op een manier waar zij blij van worden, maar baasjes vaak echt minder.
  • KEUTELS EN URINE: Konijnen markeren territorium met urine en keutels. Ze zijn er heel goed in om alles in korte tijd zeer vies te maken. Zowel voedsters als rammen kunnen sproeien. Urine kan soms tot een meter hoog tegen de muren komen! Castratie kan helpen het te minderen, maar in bepaalde situaties kan dit gedrag wel terug komen.
  • KONIJNENPUBERTEIT: Konijnen hebben een puberteit, waarin ze alles behalve lief en makkelijk zijn. Vele konijnenkoppels vallen uit elkaar in deze levensfase.
  • AGRESSIE EN PROBLEEMGEDRAG: Konijnen zijn onbegrepen huisdieren door veel mensen, waardoor niet in de basisbehoeften word voldaan. Daardoor worden konijnen agressief en ontwikkelen obsessief gedrag zoals tralieknagen, overmatig graven of overmatig wassen, als ze ongelukkig zijn.
  • GEEN KNUFFELDIER: Konijnen zijn alles behalve knuffeldieren, en ontwikkelen vaak juist agressie als je ze wel forceert te knuffelen.
  • KOPPELPROBLEMEN: Koppelen van konijnen is moeilijk! Jonge konijntjes gaan makkelijk samen, maar die liefde is niet voor altijd. Koppelen is niet makkelijk en als ze opgroeien, in de puberteit komen, is er grote kans dat er ruzie ontstaan omdat de karakters ontwikkelen en er geen klik is met elkaar. Ook bij nestgenootjes. Ook bij twee konijnen van hetzelfde geslacht. Ook bij willekeurig samen gezette konijnen, zelfs als het een gecastreerde ram en voedster is. Vele konijnenbaasjes moeten afstand doen van één van de oorspronkelijke konijnen, of een extra verblijf bouwen en extra konijnen erbij zoeken die van karakter passen bij de oorspronkelijke konijnen. Dit is niet hoe veel konijnenbaasjes het in eerste instantie voor zich zien.
  • ALLERGIE Heb je hooikoorts? Dan kun je allergie krijgen van de bodembedekking en het belangrijkste voedsel (hooi) van konijnen! Zelfs als ze buiten wonen, je moet immers dagelijks hooi voeren, en wekelijks verschonen. Er zijn geen allergeen-vrije konijnen, als je allergisch bent voor de haren of huidschilfers, begin er dan niet aan.
  • GESCHIKTE HUISVESTING: en dan bedoelen we niet alleen genoeg leefruimte voor de konijnen. Is jouw woning of tuin wel geschikt voor konijnen? Konijnen hebben veel ruimte nodig. En bedenk vooraf ook goed hoe wat voor oplossingen je hebt voor extreme kou of warmte, wat steeds vaker voor komt. Woon je bijvoorbeeld in een appartement op 4 hoog met een plat dak, en lopen de temperaturen op tot 40 graden op warme zomerdagen? Dan is het niet verstandig om aan konijnen te beginnen, die kunnen erg slecht tegen warmte.
  • KWETSBARE GEZONDHEID: De grootste nadelen aan het houden van konijnen is volgens bunnybunchers toch echt de kwetsbare gezondheid. Ze laten niet snel zien dat er iets mis is, dus als je het ziet, is het vaak ook gelijk een spoedgeval (vaak ook nog met bijbehorende avond- of weekendtarief bij de dierenarts). De zorgen die je er om hebt, de uren die je vrij moet kunnen nemen nemen van je werk om naar de dierenarts te gaan en voor een ziek konijn te zorgen, de kosten die je maakt. En soms gevolgd door het verlies, wat bij veel konijnenbaasjes meer indruk maakt dan vooraf gedacht, zeker als het op jongere leeftijd is dan je eigenlijk zou willen.
  • VOOR ALTIJD: Een konijn is niet voor even, maar voor het hele konijnenleven. En dat kan best 15 jaar duren. Ze hebben al die jaren elke dag zorg nodig. Je moet regelmatig schoonmaken. Opvang regelen tijdens vakanties. Elk jaar laten vaccineren. Ze kunnen stinken, slopen en heel veel irritatie en kosten veroorzaken. En als je het goed wil doen laat je nooit een konijn alleen zitten. Elke keer als er één overlijd, adopteer je dus een nieuwe partner. Zo komt er een eindeloze stroom aan konijnen, tot het moment dat je het echt niet meer wil of kan, en dan moet je een konijn terugbrengen naar de opvang, om te voorkomen dat het de laatste levensjaren in eenzaamheid zit.

De punten die ik hiervoor meld, zijn vaak de redenen dat de meeste konijnen op een leeftijd van 6 maanden tot een jaar vaak alweer afgedankt worden, omdat het konijnen houden tegen viel. Zorg dus echt dat je goed weet waar je aan begint. Konijnen zijn geen wegwerpproduct, maar levende wezens. Natuurlijk zijn konijnen ook ontzettend leuk en zitten er veel voordelen aan, maar mensen die aan konijnen willen beginnen zien het vaak echt heel rooskleurig in, en dat is in de praktijk absoluut niet het geval. Er zitten veel nadelen aan konijnen houden. Vandaar dus de bovenstaande lijst, om te helpen met de beslissing of konijnen houden iets is waar je aan wil beginnen, of dat het toch niet bij je past op dit moment.

Wat is de beste plek om een konijn te kopen?

Koop konijnen niet in een dierenwinkel

Veel mensen kopen hun konijnen in een dierenwinkel. Dit omdat konijnen daar makkelijk te krijgen zijn (het hele jaar door), ze zijn goedkoop en vaak worden er ook veel dierenwinkelkonijnen in een impuls aangekocht, omdat ze er zo lief uit zien. Helaas is dit niet de beste plek om een konijn te kopen.

In dierenwinkels worden jammer genoeg vaak onwaarheden verteld over konijnen. “Een konijn kan best alleen gehouden worden”, “Twee mannetjeskonijnen kunnen best samen”, “Deze kooi is ruim zat voor een konijn”, “Dit zijn echt twee vrouwtjes hoor!”(waarna de klant later met een nestje zit omdat het toch een ram en een voedster bleken te zijn).

De konijnen in de dierenwinkel zien er misschien lief en klein uit, in bijna alle gevallen komen deze dieren uit de dierenhandel de broodfok. Om aan de vraag te kunnen voldoen worden deze dieren uitgebuit. De konijntjes worden te vroeg bij hun moeder vandaan gehaald, omdat ze er dan nog schattiger uitzien en dus beter verkopen. Sommige dierenwinkel konijnen worden verkocht met een vaccinatieboekje, maar het is niet te controleren of ze de inentingen daadwerkelijk gehad hebben, en als ze ze al gehad hebben hebben ze deze vaak met de oude entstof gehad en zijn ze veel te jong gevaccineerd. Dierenwinkel konijntjes hebben heel vaak coccidiose, mijt en wormen. Gaat jouw konijntje dood? Dan mag je vaak weer een nieuwe halen bij de winkel.

Het nadeel van een dierenwinkelkonijn is ook dat je helemaal niets van de achtergrond van het konijn weet. Je weet niet hoe het karakter van de ouders is, of er erfelijke ziektes in de familie zitten en of er sprake is van inteelt. Daar wordt namelijk helemaal niet op gelet bij de broodfok. Zolang ze er maar lief uit zien. De verkoper in de winkel kan er nog zo eerlijk uit zien en vertellen dat in hun winkel de dieren echt van een kleinschalige fokker komen, het is beter om je konijn niet in de dierenwinkel te kopen.

Bekijk dit filmpje als je wil weten waar de dieren in dierenwinkels vandaan komen en lees ook dit artikel over konijnen uit dierenwinkels.

Nog een nadeel van een konijn halen uit de dierenwinkel is dat ze te jong zijn om te koppelen, daar moet je dus na aanschaf zeker nog enkele weken mee wachten. Langer nog als het een ram betreft en hij eerst gecastreerd moet worden. Als je een konijn koopt als maatje voor jouw eigen konijn is het maar de vraag is of ze met elkaar op kunnen schieten. Je bent na die weken al wel gehecht aan het nieuwe konijn en hebt er waarschijnlijk ook geld in gestopt voor een castratie. En dan zit je met twee ongelukkige konijnen die niet samen kunnen. Het vervelende van dit verhaal is dat je dan meestal alsnog bij een konijnenopvang uit komt om het op te lossen, terwijl je dit probleem makkelijk had kunnen voorkomen door daar in de eerste plaats heen te gaan.

Koop konijnen niet bij een fokker

Hoewel het bij honden en katten gebruikelijk is om een rasdier bij een goede fokker te halen, is dat bij konijnen heel erg lastig. Er zijn namelijk bijna geen goede fokkers te vinden. Al helemaal niet via websites als marktplaats.

Raskonijnen hebben niet echt specifieke karakters zoals bijvoorbeeld honden dat hebben. Honden zijn namelijk eeuwen lang voor een bepaald doel gefokt, helpen bij de jacht, waakhond, schapen drijven etc. Dingen waar vaak veel interactie van de baas bij nodig was, waar de karakters dus ook op geselecteerd zijn.

Konijnen worden ook al lange tijd gefokt, maar met een heel ander doel: voedseldier. Pas in de laatste eeuw is het “in” geworden om konijnen als hobbyfok of gezelschapsdier te houden. Konijnen zijn echter eeuwen lang gefokt op heel andere eigenschappen dan karakter: hoe snel ze hun slachtgewicht bereikten en hoe de kwaliteit van het vlees was. Daarna op weer een andere eigenschap: uiterlijk. Karakter is nog maar iets wat is gaan spelen in de laatste jaren, en met de enorme vraag die er is naar gezelschapskonijnen wordt daar nauwelijks op gefokt helaas, en is de productie, de “verkoopbaarheid” het belangrijkste geworden.

Het karakter van een raskonijn verschilt niets van een niet-raskonijn. Er zijn wel bepaalde konijnenkarakters, maar die zijn niet ras-afhankelijk. De enige reden waarom je bij een fokker uitkomt, is omdat je wil dat het konijn voldoet aan een bepaald uiterlijk plaatje. Als je echt op zoek bent naar een specifiek ras (dus met een specifiek uiterlijk) kan het kopen van een konijn bij een fokker een manier zijn om aan je konijn(en) te komen.

Toch heeft het wel risico’s om een konijn bij een fokker te halen, en heb je geen garanties dat je een gezond, vriendelijk dier koopt. Zoals wij schreven zijn er echt maar een paar fokkers in Nederland die zich echt bezig houden met welzijn en zorgen voor voldoende leefruimte voor de fok-konijnen. Haal je een konijn bij een fokker als maatje voor jouw eigen konijn, dan loop je het risico dat ze niet samen kunnen. Je kan natuurlijk de afspraak maken dat je het konijntje terug mag brengen als het niet klikt, maar wat als je al geld hebt geïnvesteerd in een castratie? En een konijntje dat net van een fokker komt is nog te jong om te koppelen. Wat als je na die weken met het nieuwe konijntje gehecht bent aan het diertje? Dan zit je dus met twee konijnen die ongelukkig alleen zitten. Dan kom je alsnog bij een konijnenopvang uit om het op te lossen, terwijl je het had kunnen voorkomen door daar in de eerste plaats heen te gaan.

Besluit je toch een konijn bij een fokker te halen, let wel goed op dat je naar een goede, verantwoordelijke fokker gaat om je konijn(en), en niet naar iemand die konijnen fokt omdat het gewoon leuk is of alleen maar om geld te verdienen. Deze mensen zijn alleen maar aan het vermeerderen, zonder op het karakter en de gezondheid van de dieren te letten. Zoals wij schreven bestaan er helaas echt maar heel weinig goede fokkers. Voor fokkers is het uiterlijk het belangrijkst, en de gezondheid is vaak maar een bijzaak. Wil je weten hoe je een goede fokker herkent, lees dan dit artikel goed door.

Tegenwoordig zijn er heel wat fokkers die populaire konijnen verkopen zoals Minikonijnen (die eerder maxikonijn worden), Loffelohr konijnen, Duitse Reuzen en allerlei teddy-varianten. Dit zijn allemaal geen bestaande konijnenrassen en deze fokkers doen het niet voor het dierenwelzijn. Er is zelfs een fokker die zelf tatoeages zet in de oren van de konijnen, ook al is het geen erkend ras en is een tattoo dan nergens voor nodig. In onze ogen is dat niet iets wat je doet als je vanuit dierenwelzijn fokt. Stimuleer deze fok alsjeblieft niet en haal er geen konijn, ook niet om dat ene konijn te redden. Voor dat ene konijn komen er namelijk nog vele anderen.

Een normale prijs voor een raskonijntje ligt tussen de 15 en 75 euro. De bedragen van 50-75 euro betaal je dan meestal voor een konijn dat volledig ingeent is voor je hem of haar mee krijgt. Moet je meer betalen dan dat? Dan is de kans groot dat je wordt opgelicht.

Het kan natuurlijk wel zijn dat het om een gecastreerd dier gaat, dan is het logisch dat de prijs hoger ligt. Er zijn enkele goede fokkers die gecastreerde en volledig gevaccineerde konijnen verkopen. Let wel op, dat zijn er echt maar heel weinig, dus zorg dat je er zeker van bent dat dat ook daadwerkelijk zo is. Castratie kan pas vanaf 12 weken, dus die diertjes kunnen nooit jonger dan dat verkocht worden. Dat er fokkers zijn die dit initiatief nemen vinden wij alleen maar een positieve zaak, maar ik denk dat iedereen snapt dat er aan castratie en inentingen ook een prijskaartje hangt. Kijk niet gek op als je voor zo een konijntje 100-150 euro moet betalen.

Ook raskonijnen zitten in konijnenopvangen. Zeker als je een Angora/Teddy zoekt, een Franse hangoor of een Vlaamse Reus. Maar ook rexen, hollanders, hangoordwergen en kleurdwergen vind je veel in konijnenopvangen. Overweeg dus zeker de optie om en raskonijn te adopteren in plaats van bij een fokker te kopen. Dan weet je precies wat je in huis haalt en kom je niet voor verrassingen te staan. In opvangen zitten ook gewoon jonge konijntjes, dus daarvoor hoef je het niet te laten.

In maart 2019 maakte éénvandaag dit item over konijnenfokkers, “in hun zoektocht naar het perfecte konijn, gaan hobbyfokkers over lijken”. Link naar het artikel: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/in-hun-zoektocht-naar-het-perfecte-konijn-gaan-hobbyfokkers-over-lijken/

Hart van Nederland maakte in 2020 dit item over een konijnenfokker, die regelmatig op marktplaats adverteert. Hart van Nederland; Twaalf klanten slepen konijnenfokker voor de rechter, dieren zijn ziek en gaan dood vlak na aankoop: https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2020/konijntjes-zijn-ziek-en-gaan-dood-na-aankoop-rechtszaak-tegen-verkoper/ Deze fokker adverteert onder diverse namen nog steeds op websites als marktplaats.

Konijnen kopen van particulieren / konijn kopen via Marktplaats

Eén van de eerste plekken waar mensen die een konijn zoeken starten is vaak marktplaats. Wat ons betreft zou de handel in levende dieren, zeker in konijnen, daar zeker verboden moeten worden, wat een ellende komt er vandaan. Zelfs als je denkt van een particulier een konijn over te nemen, komt oplichting veel voor. Zo hebben wij al verhalen gehoord over het overnemen van een volwassen konijn – waar ze vervolgens honderden euro’s aan kwijt waren wegens complexe gebitsproblemen – die de vorige eigenaar natuurlijk niet gemeld had. Verder vind je op marktplaats ellende in alle soorten en maten: Van het kopen van gecastreerde konijnen, die helemaal niet gecastreerd blijken te zijn, geslachten die niet kloppen, tot een enorm aanbod aan jonge broodfok konijntjes met diarree, bacteriële darminfecties en een extreem hoge kans om in korte tijd te sterven. Als je opgelicht wil worden in de konijnenwereld, dan moet je op marktplaats zijn.

Pas ook ontzettend op met het kopen van jonge konijntjes fokkers op marktplaats. Er zijn een aantal broodfokkers die marktplaats domineren met de meest schattige baby konijntjes. Het klinkt mooi, de verkopers zijn aardig en komen betrouwbaar over. De gebruikte foto’s van hele jonge konijntjes maken dat je smelt en alle verstand verliest omdat ze er zo schattig uit zien. Soms lijkt het alsof ze heel kleinschalig zijn. Misschien heb je geluk en tref je net een sterk konijntje. Maar de kans is klein. Van al die fokkers hebben we op het forum al veel ellende gehoord. Nog steeds trappen er mensen in. Doe het niet. Ook niet om het ene konijntje te redden, na dat konijntje volgen er nog zoveel meer, en als iedereen denkt dat ene konijntje te redden, blijft de fok alleen maar doorgaan. Adopteer via een opvang, ook daar zitten zoveel konijntjes die het redden waard zijn, zonder dat je de broodfok sponsort.

Naast marktplaats zijn er ook facebook groepen, lokale websites, briefjes bij supermarkten en nog vele andere manieren om konijnen over te nemen van andere particulieren. Soms uit nestjes die voor de lol gefokt zijn, soms volwassen konijnen. Pas goed op wat je koopt. Er zijn al heel wat verhalen van mensen voorbij gekomen op bunnybunch forums die doodzieke konijnen kochten die kort na aanschaf honderden euro’s dierenartskosten opleverden, soms zelfs ingeslapen moesten worden of gecastreerde rammen die niet gecastreerd waren. Je kan het zo gek niet bedenken, of het is al wel voorbij gekomen op het forum. Je zou al je vertrouwen in de mensheid verliezen door de verhalen. Toch zijn er ook gewoon succesverhalen, mensen die een verwaarloosd konijn opgehaald hebben, geïnvesteerd hebben in de medische zorg en goede huisvesting, die een maatje hebben gezocht en het konijn nu een gelukkige toekomst hebben kunnen bieden. Wees kritisch, denk na over de risico’s en mogelijke kosten.

Adopteer bij een konijnenopvang of dierenasiel

De beste optie als je op zoek bent naar een gezelschapskonijn of koppeltje konijnen, is deze bij een opvang vandaan te halen. Hier hebben ze het beste voor met de dieren en zullen ze je ook goed advies kunnen geven over punten als koppelen, huisvesting, voeding en gezondheid. Daarnaast hebben de konijnen die hier terecht komen vaak al veel meegemaakt, en verdienen ze naar mijn mening echt een fijn konijnenleven met een liefdevol baasje.

In konijnenopvangen zitten konijnen van alle soorten en maten. Het is echt niet zo dat er allemaal kneusjes met gedragsproblemen zitten. Zeker niet!
Sommige konijnen zijn inderdaad lastig te plaatsen: zwarte konijnen en langharig konijnen bijvoorbeeld, of konijnen die moeilijk te koppelen zijn aan andere konijnen. Maar er zijn ook veel makkelijk te plaatsen konijnen. Zo zitten er regelmatig raskonijnen in de konijnenopvangen, compleet met tatoeages in de oren. Opvangen krijgen regelmatig zwangere voedsters binnen en jonge konijnen uit nestjes die mensen genomen hebben omdat het zo leuk leek, maar waarna ze de jonge konijnen nergens kwijt konden. Dus ook als je een jongere konijntjes wil kun je terecht bij een opvang. Zoek je juist een senior konijn om jouw eigen senior konijn gezelschap te houden, is dat zeker ook een mogelijkheid!

Het grootste voordeel van adopteren uit een opvang is dat je er eventueel met je huidige konijn kan gaan speed-daten om te kijken of er een klik is met de mogelijke nieuwe partner. Zo is de kans dat je met twee konijnen zit die niet samen kunnen minimaal. Wil je beginnen met konijnen en zoek je juist een koppel? Vraag dan of het asiel een koppel voor je samenstelt wat goed met elkaar kan. Als beginnend konijnenbaasje is er niet zo moeilijk als een koppeling begeleiden. Hoe fijn is het dan dat je dat aan de opvang kan uitbesteden!

Qua gezondheid ken je de achtergrond van een asielkonijn vaak niet. Maar dat is het geval van een asielkonijn niet direct een nadeel. Bij de goede asielen worden de konijntjes grondig nagekeken door een dierenarts voor plaatsing. Betreft het een konijn met bepaalde gezondheidsklachten zullen die eerst in het asiel behandeld worden en zullen ze daar altijd eerlijk over zijn. De echte probleemgevallen krijgen vaak een plekje als vaste bewoner in een opvang, omdat deze te moeilijk te plaatsen zijn. Vaak kun je die konijnen wel sponsoren, maar niet adopteren.

Alle opvangen vragen opvangen een bijdrage voor het adopteren van een konijn. Dan krijg je wel en volledig ingeent konijn, vaak nog gecastreerd ook. Met dit adoptiegeld steun je de opvang weer en kunnen ze hun goede werk blijven doen! De hoogte van de bijdrage kan per opvang behoorlijk wisselen. Het is afhankelijk van wat voor afspraken zij met dierenartsen hebben kunnen maken over de kosten en wat er precies bij de prijs in zit (inentingen, castratie, chip etc). Omdat er per opvang best verschil zit in wat er bij de prijs inbegrepen is, kan het adoptiebedrag varieren van 30-150 euro. Toch ben je bij een opvang altijd goedkoper uit dan wanneer je zelf alles bij de dierenarts zou moeten regelen.

Ook zijn konijnenopvangen de enige plek waar ze eisen stellen aan de nieuwe baasjes: minimale eisen voor het formaat verblijf, de regel dat ze geen konijnen alleen uitplaatsen en de afspraak dat als je om wat voor reden dan ook niet meer voor het konijn kan zorgen, dat het diertje terug komt naar de opvang.

Wij hebben een lijst met adressen van konijnenopvangen- en asielen in Nederland en België.

Ga naar een willekeurige konijnenopvang en je zal overweldigd worden door het aantal dieren dat wacht op een nieuw huisje. Je vraagt je af hoe het kan dat wij in een wereld leven waarin een konijn een wegwerpartikel is. En bovenal: het adopteren van een asiel konijn, het geven van een tweede kans aan een konijn, dat geeft je een geweldig gevoel. Jij maakt het verschil voor dat konijn of konijnenkoppel!

Waar let je op als je een konijn koopt?

Koop konijnen nooit voor een kind, maar alleen omdat je het zelf als ouder ook ziet zitten. Een kind is altijd snel weer uitgekeken op het konijn of de konijnen, en dan komt de verzorging toch op de ouders neer. Je kan niet van een kind verwachten dat ze gelijk de verantwoordelijkheid hebben om de verzorging vol te houden. Als ouder zul je dat echt goed moeten begeleiden, en dat houd in dat je dus echt altijd de eindverantwoordelijke bent over het konijn. Je moet dus echt zelf de hoeveelheid zorg en de kosten die het houden van konijnen meebrengt zien zitten.

Gezondheidscheck

Een aantal punten die je kunnen helpen bij de keuze voor je konijn. Aan de hand van deze punten kun je zelf voor een groot deel zien of je konijn gezond is:

  • Het konijn moet levendig zijn
  • Het konijn moet schone ogen, neus en oren hebben
  • Het konijn mag niet te lange nagels hebben
  • Eet het konijn goed, dit kun je bijvoorbeeld observeren door een tijdje bij het konijnenverblijf te kijken.
  • Staan de tanden van het konijn goed (het konijn mag niet kwijlen bij het eten, of moeite hebben met eten)
  • Is de vacht vol en zacht (geen kale plekken, schilfers e.d)
  • Hoe is de reactie van het konijn als je hem probeert aan te raken of te aaien? Als je aait, hoe voelt de conditie?
  • Het konijn mag geen diarree of plakpoep hebben, controleer het kontje goed als je het konijn vast hebt.

In een opvang kan het natuurlijk goed voorkomen dat er ook wat schuwere dieren zitten. Vind je dat echt niet leuk, geef dat dan duidelijk aan. Het is niet alleen belangrijk dat konijnen elkaar leuk vinden, het is ook belangrijk om als baasje een klik met de konijnen te hebben. Het is niet verstandig om een konijn met een flink pittig karakter aan te schaffen, als je vervolgens zelf bang word om het verblijf in te gaan om de konijnen te verzorgen. Voor een volwassene met veel geduld en tijd voor het konijntje kan dit natuurlijk een geweldig maatje worden. Voor konijnen die je samen met een kind wil verzorgen, kan beter een wat mens-gerichter koppel geadopteerd worden. Of, als de wens echt veel aaien en knuffelen is, een ander huisdier dan een konijn of misschien zelfs beter een pluche knuffeldier worden aangeschaft.

Vergeet het dierenartsbezoek niet!
Neem het nieuwe konijn in de eerste week dat het bij jullie is altijd mee naar de dierenarts voor een gezondheidscontrole. Zaken als wormbesmettingen, gewicht, geslacht en gezondheid kunnen dan even goed bekeken worden. Is het nieuwe konijn nog niet gevaccineerd tegen myxomatose, VHS/RHD 1 en 2, dan is dat ook gelijk een goed moment om die inentingen te laten zetten. Is het nieuwe konijn een rammetje en nog niet gecastreerd, bespreek dan gelijk of er al een afspraak voor castratie ingepland kan worden. Dat is mogelijk tussen de leeftijd van 12-16 weken. Houd er in het budget rekening mee dat voor konijnen een jaarlijkse gezondheidscheck bij de dierenarts nodig is, dat kan mooi gelijk met de afspraak voor de jaarlijkse inentingen.

Twee (jonge) konijnen samen houden
Veel mensen die hun konijnen uit een dierenwinkel of bij een fokker halen, beginnen met een koppel jonge konijnen. Vaak broer en zus. Houd er rekening mee dat die jonge konijnen ook echt op een leeftijd van 10 weken van elkaar gescheiden moeten worden, in verband met de vruchtbaarheid. Met 12-16 weken kan de ram dan gecastreerd worden. 2-3 weken na de castratie kun je de konijnen dan weer aan elkaar terugkoppelen. Houd er rekening mee dat je die koppeling wel als een echte koppeling moet uitvoeren, echt op neutraal terrein kennismaken dus. Als dat goed gaat, kun je ze weer in het uiteindelijke verblijf zetten. Tips en trucs om dat zo goed mogelijk te laten verlopen, lees je in ons artikel over het koppelen van konijnen.

Een hardnekkige fabel die wij telkens blijven horen is dat broer en zus prima samen kunnen. Konijnen kennen geen familieverbanden. Dat begint al in het nest. Konijnenjongen worden maar een keer of 2 per dag gevoed door de moeder, maar een korte periode van enkele minuten. Moeder-kind relaties zoals wij mensen die kennen zijn er bij konijnen niet. Broertjes en zusjes hebben wel steun aan elkaar tijdens het opgroeien en leren veel van elkaar, maar zodra ze in de puberteit komen maakt het voor een konijn geen verschil of het andere konijn waar hij of zij mee samen zit een broer, zus, vader, moeder of totaal onbekend konijn is. Het is wel zo dat de combinatie van een gecastreerde ram en een voedster de grootste kans heeft om te slagen. Maar vooral karakters zijn belangrijk voor de slagingskans. Karakters zijn bij jonge konijnen nog niet te zien. Pas tussen 6 maanden en 1,5 wordt het karakter steeds meer gevormd en steeds meer zichtbaar. Voor konijnen die jong samen gezet zijn, is dat daardoor ook vaak de periode dat ze gaan vechten met elkaar. Ook al zijn ze broer en zus. Houd er dus rekening mee dat jouw koppel uit elkaar kan vallen. Wil je dat echt niet? Adopteer dan een volwassen konijnenkoppel uit een opvang, waarvan de karakters al bekend zijn.

Koppelingen met hele jonge konijnen (bijv. uit een dierenwinkel) aan oudere konijnen wil nog wel eens lastig gaan, omdat het oudere konijn het jonge konijn totaal overloopt. Het gevolg kan zijn dat het jonge konijn getraumatiseerd raakt en vervolgens erg angstig en/of fel naar andere konijnen word. Dat is vervelend, dan is dat namelijk vaak een leven lang een konijn dat lastig te koppelen is aan andere konijnen. Het is beter om te wachten met de koppeling tot het jonge konijntje minstens 3 maanden, zelfs liever minimaal 4 maanden oud is. Houd er ook rekening mee dat koppelingen van konijnen die heel sterk van leeftijd verschillen meestal lastiger zijn. Het best is om konijnen te koppelen die ongeveer in dezelfde levensfase en hetzelfde energieniveau zitten. Meer uitleg over juiste partnerkeuze lees je in ons artikel over het koppelen van konijnen.

Wat heb je nodig voor konijnen?

Zoals aan het begin van dit artikel vermeld, heeft een konijn een aantal basisbehoeften. Je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil, maar aan de basis moet je voldoen om een gezond konijn te hebben:

  • juiste voeding
  • medische zorg
  • een soortgenootje om mee samen te leven
  • een ruim verblijf

Daaraan zijn wel kosten verbonden. Konijnen zijn niet zo goedkoop als veel mensen denken. Na de beginaanschaf kan het meevallen, en heb je alleen kosten voor bodembedekking, voeding en vaccinaties. Maar als je pech hebt en je hebt een konijn met gezondheidsproblemen, dan kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Hieronder hebben wij op een rijtje gezet aan wat voor uitgaven je moet denken als je aan konijnen begint:

Een verblijf, bestaande uit een schuilhok en een ruime ren.

  • Een drinkbak.
  • Een stevige etensbak die de konijnen niet te makkelijk om kan gooien en die goed schoon te maken is.
  • Een hooiruif
  • Hooi (hoofdvoer voor konijnen!)
  • Konijnenvoer (geperste korrels)
  • Aanvullend wat gezonde snacks en/of kruiden die je uit de hand kan geven om het nieuwe konijn tam te maken. Dit kan ook vers groenvoer zijn, maar dat moeten ze wel leren eten.
  • Een goede stevige reismand. Het liefst één waar jouw koppel samen in past.
  • Speelgoed
  • Knaagmateriaal
  • Een konijnentoilet en vulling voor in het toilet
  • Bodembedekking (voor buitenkonijnen is stro als toplaag in de winter aan te raden).
  • Een EHBO-doos voor konijnen, met daarin minimaal:
    — spuitjes en dwangvoeding
    — Een fijne kam (en voor langharige konijnen een uitgebreider assortiment borstels)
    — Een nagelschaartje
    — Een snugglesafe heatpad (om zieke konijnen veilig warm te houden)
    — Een Icepod (om konijnen in de zomer koel te houden)

Wat kost het om konijnen te houden?

Konijnen zijn geen goedkope huisdieren. Als je het goed doet, kost een konijn net zo veel geld als een hond of kat. En je hebt er altijd twee, dus dat is dubbel de kosten! Konijnen kunnen goedkoop zijn in aanschaf, maar de kosten voor goede voeding, bodembedekking, een konijnenverblijf dat ruim genoeg is, en de dierenartskosten moet je niet onderschatten!

We hebben een apart artikel over wat een koppel konijnen kost. Houd rekening met kosten voor onderstaande zaken:

  • Opstartkosten: Reken op minstens 500 euro voor een koppel. Dit bedrag kan aardig variëren.
    Denk aan kosten voor: Adoptiekosten voor de konijnen, het verblijf, eventuele castraties als dat nog niet gedaan is.
    Adoptiekosten zijn tegenwoordig al snel 100 euro voor een gevaccineerd en gecastreerd konijn. Moet je de castratie zelf betalen kan dat oplopen tot 300-350 euro per konijn. Het verblijf kun je soms gratis overnemen, tot kopen voor duizenden euro’s. Ook accessoires zoals de voerbak, waterbak, schuilhokjes, toiletbak enz. zul je bij het starten met konijnen moeten aanschaffen.
  • Maandelijkse kosten: 25-50 euro per konijn.
    Dit zijn kosten voor konijnenvoer, bodembedekking, schoonmaakmiddel, benodigdheden.
  • Dierenartskosten: Zorg voor 1000 euro dierenarts budget.
    Jaarlijks heb je kosten voor vaccinaties (50-100 euro per konijn). Maar ook voor behandeling van ziektes is een budget nodig. Ons advies is minstens 1000 euro te sparen voor een koppel konijnen. Dat zal niet elk jaar nodig zijn, als het goed is. Maar met dat budget kun je indien het nodig is de meest gangbare rekeningen van de dierenarts zonder problemen betalen.

Het tam maken van een konijn
Veel mensen die konijnen aanschaffen, verwachten hele knuffelige, aanhankelijke dieren. Dat zijn ze niet. Een enkeling zal het misschien wel zijn, maar het grootste deel van de konijnen is koppig, eigenwijs en alles behalve mensgericht. Een deel van de konijnen is zelfs ronduit chagrijnig en agressief. Toch is het wel belangrijk om konijnen tam te maken. Met tam maken bedoelen wij dan dat je het konijn leert wennen aan jouw aanwezigheid en dat je belangrijke handelingen zoals een gezondheidscontrole zonder al te veel stress en problemen kan doen.

Als je je konijnen bij een fokker haalt, kan het heel erg wisselen hoe tam ze zijn. Bij de meeste fokkers zijn de konijnen totaal niet tam gemaakt, zijn nestjes zo veel voorkomend dat er behalve wat controle en voermomenten niets met de konijnen gedaan wordt. Konijntjes overgenomen van particulieren kunnen soms best tam zijn, maar soms ook niet. Het ligt er helemaal hoeveel tijd en op welke manier er aandacht besteed is aan het tam maken. Ook konijntjes die in de opvangen geboren worden worden over het algemeen goed tam gemaakt, veel van deze konijntjes groeien op in pleeggezinnen/gastgezinnen. In de dierenwinkel zitten vooral jonge konijntjes die nog niet goed gesocialiseerd zijn, die uit productiehallen komen. Bij deze konijntjes kan het even tijd kosten om ze tam te maken. Als je een ouder konijn uit een opvang haalt kan het ook zo zijn dat het een wat schuwer konijn betreft. Deze konijnen zullen niet altijd volledig tam kunnen worden, maar er kan zeker een stap in de goede richting worden gezet.

Hier enkele tips voor het tam maken van een konijn. De beste manier om een konijn tam te maken is met veel tijd en geduld.
Als je een nieuw konijn hebt, laat hem dan de eerste dagen met rust. Zorg er voor dat de omgeving rustig is en het konijn op zijn gemak zijn kooi kan inspecteren. Als het konijn na een paar dagen aan het verblijf gewend is, ga dan op je buik voor de kooi liggen (of op je hurken bij een kooi op pootjes, maar zorg dat je laag bent). Praat zachtjes tegen het konijn en geef hem wat lekkers. Na een paar dagen kun je de kooi van je konijn open doen en wachten tot je konijn nieuwsgierig genoeg is om naar jou toe te komen. Laat het konijn rustig snuffelen en maak geen onverwachte bewegingen. Geef het konijn weer iets lekkers (het liefst een stukje groente). Als je konijn goed gewend is aan jouw aanwezigheid kun je proberen hem voorzichtig te aaien. Begin door het konijn aan jouw vingers te laten snuffelen en uit jouw hand te laten eten. Ga steeds een stapje verder met het aanraken van je konijn. Uiteindelijk is het de bedoeling dat hem zonder dat hij schrikt of in elkaar duikt kunt aaien.
Als je overeind staat zal je konijn jou zeker in het begin als een dreiging zien. Konijnen zijn prooidieren en daardoor erg schrikachtig en bang. De meeste dieren die het op konijnen voorzien hebben komen van bovenaf op het konijn af. Je moet jouw konijn laten merken dat jij niet eng bent. In het begin is het daarbij dus erg handig als je op dezelfde hoogte bent als jouw konijn.

Meer weten over het tam maken van een konijn? In het artikel “hoe maak je een konijn tam?” Gaan we daar verder op in.

Pak je konijn zeker in het begin niet op als het niet nodig is. Konijnen houden niet van oppakken, en veel oppakken zal ze eerder schuw dan tam maken. Het is beter om altijd je konijn zelf naar je toe te laten komen of ergens in te laten lopen, dan hem oppakken om te knuffelen of ergens in te stoppen (bijv. in een vervoersmand). Als je konijn goed tam is en niet bang of schrikachtig meer is kun je hem er rustig aan laten wennen dat hij opgepakt kan worden door jou. Geen enkel konijn zal optillen leuk vinden. Het zit echt in hun instinct dat ze daar bang voor zijn. De meeste konijnen leren het wel accepteren, ze ondergaan het, maar vinden het nog steeds niet fijn. Houd daar rekening mee en til jouw konijnen niet onnodig op. De beste manier om een konijn op te pakken is door je ene hand onder zijn kont te houden en jouw andere hand onder zijn borst. Als je hem eenmaal opgepakt hebt laat hem dan op jouw onderarm rusten. Op die manier zit het konijn weer in een natuurlijke houding. Konijnen kunnen ook bij hun nekvel opgepakt worden, maar persoonlijk doe ik dat liever niet tenzij het niet anders kan. Bij sommige rassen kan dit de vacht behoorlijk beschadigen.