Wat zijn nou de 10 meest gemaakte fouten als je begint aan konijnen?
Iedereen is een keer begonnen met het houden van konijnen. De een impulsief, omdat er zo’n lief konijntje in de dierenwinkel zat, de ander goed doordacht. Helaas is er niet overal juiste informatie over het houden van konijnen te vinden. Veel internetpagina’s en boeken bevatten fouten en ook in dierenwinkels wordt vaak niet het juiste verteld. In dit artikel bespreken we 10 veelgemaakte fouten van beginnende konijnenbaasjes.
1. Een konijn alleen houden
De meeste mensen willen starten met één konijntje. Dat lijkt makkelijker. Maar konijnen zijn hele sociale dieren, die niet alleen gehouden moeten worden. Ook veel aandacht van het mensenbaasje kan een soortgenoot niet vervangen. Pas als je ziet hoe leuk, actief en schattig konijnen onderling kunnen zijn, begrijp je waarom dit op nummer één staat in dit lijstje. Start dus altijd met twee konijnen. Het best is om twee konijnen uit een opvang te adopteren.
Ben je toch begonnen met een dierenwinkelkonijn? Laat een dierenarts goed controleren of het een mannetje of vrouwtje is. Is het een mannetje, laat hem dan castreren. Daarna kun je in de opvang op zoek gaan naar een maatje. De beste combinatie is een gecastreerd rammetje (man) met een voedster (vrouwtje). Maar ook in die combinatie is er een belangrijke factor die het succes bepaald: de karakters. Net als mensen, willen konijnen liever niet uitgehuwelijkt worden, maar zelf inspraak hebben op met wie ze samen leven. Het is dus belangrijk niet zomaar een willekeurig konijn uit te zoeken, maar op karakter te koppelen.
2. Konijnen kopen in plaats van adopteren
Hoe kan dit nou fout zijn, denk je misschien? Kleine konijntjes kopen in een winkel of bij een fokker, zo fout kan dat toch niet zijn?
Dit is echt één van de meest gemaakte fouten. Starten met twee willekeurige jonge konijnen, zelfs als het een ram en voedster zijn, heeft namelijk enorm veel nadelen die veel kosten, gedoe en onzekerheid mee brengen. Winkels en fokkers geven hier nog steeds totaal verkeerde informatie over, helaas. Een hardnekkige onwaarheid in konijnenwereld.
Nadelen waar mee je te maken krijgt als je op deze manier met konijnen begint zijn:
- Jonge konijnen vinden elkaar altijd wel prima gezelschap, tot ze hun karakter beginnen te ontwikkelen. Dan gaan ze in veel gevallen vechten. Twee voedsters en twee rammen hebben dan de meeste kans om te gaan vechten, maar ook koppels van ram en voedster kunnen gaan vechten als ze niet bij elkaar passen. Daarbij, een ram en voedster kunnen vanaf dat ze 12 weken zijn een nestje krijgen, en dat is vergelijkbaar met een kind van 12 jaar dat een kind krijgt, totaal niet wenselijk en met veel gezondheidsrisico’s voor zowel moeder als babies.
- Een jonge ram en voedster moeten op de leeftijd van 10 weken gescheiden worden in verband met vruchtbaarheid. Op dit moment heb je dus twee aparte konijnenverblijven nodig, waaruit de konijnen niet kunnen ontsnappen, waarbij ze elkaar bij voorkeur ook niet meer zien, zodat er geen frustratie kan ontstaan. Ze moeten hier minstens 1 maand, maar soms wel tot 3 maanden in leven eenzaam en apart van elkaar, omdat je op deze manier aan konijnen begint.
- Een ram kan pas gecastreerd worden op de leeftijd van 12-16 weken, als de ballen zijn ingedaald.
- Na castratie is een ram nog 14 dagen vruchtbaar, pas in de derde week na castratie kun je dus gaan koppelen. De konijnen moeten dus echt minstens 1 maand, soms wel 3 maanden apart leven.
- Konijnen kennen geen familieverbanden, nestgenootjes geeft geen garantie voor goed samen kunnen, in de natuur blijven ze juist vaak niet samen om inteelt te voorkomen.
- Heb je twee rammen gekocht? Ongecastreerd is er 100% kans dat ze gaan vechten. Wacht dat niet af, laat ze op tijd castreren, zodra dat kan op de leeftijd van 12-16 weken dus. En maak een plan B voor het geval ze gaan vechten, want die kans is zeer groot.
- Ook bij twee voedsters is de kans groot dat ze gaan vechten, zusjes of niet. Voedsters zijn zeer hormonaal en territoriaal, wat ook de reden is dat als je meerdere voedsters samen wil houden in een koppel of een groep wij echt aanraden dat je ze laat steriliseren(castreren) zodra dat kan, en dat is vanaf een maand of 5-6.
- Pas als de karakters ontwikkeld zijn, en dat is in de konijnenpuberteit, zo tussen een week of 15 en 1.5 jaar in leeftijd, weet je of konijnen goed bij elkaar passen, en of je dus een gelukkig koppel hebt. Konijnen kiezen het liefst zelf hun partner uit op karakter, net zoals wij mensen niet uitgehuwelijkt willen worden. Als je zelf met twee willekeurige konijnen start, is de kans dus groot dat ze elkaar helemaal niet leuk vinden als ze volwassen worden. En dan moet je lastige keuzes maken, heb je maar plek voor één koppel, dan moet je één van de konijnen herplaatsen en wel een passende partner zoeken voor het overgebleven konijn, om eenzaamheid te voorkomen. Heb je wel plek voor twee koppels, dan kun je op karakter dus elk konijn een wel passende partner geven. Maar twee koppels is twee keer zoveel leefruimte nodig, minimaal 4 vierkante meter voor elk koppel, en twee keer zoveel kosten – vooral ook dierenartskosten. Dit moet je wel kunnen en willen.
- Helaas merken we dat konijnen heel jong, nog voor ze een jaar zijn, afgestaan worden omdat mensen op dit punt de fout zijn in gegaan, of dat de konijnen nog voor ze een jaar zijn tot een leven als kluizenaar veroordeeld worden. Wel met menselijke aandacht, maar geen soortgenoot. En dat is heel treurig.
Toch is dit probleem heel simpel te voorkomen. Adopteer konijnen uit een konijnenopvang. Ook als je jonge konijnen wil, zitten die daar, maar al wel gecastreerd en je kan terugvallen op hun hulp als het op latere leeftijd toch mis loopt met jouw koppel.
3. Een klein hok kopen
Alle standaard, bouwpakket konijnenhokken zijn te klein. Te klein voor één konijn, zeker voor twee konijnen. En ja, ook de dubbele traliekooien en buitenhokken met een verdieping zijn te klein, veel te klein zelfs. Een goed konijnenverblijf moet minimaal 2 vierkante meter leefruimte bieden per konijn. Dat is namelijk net genoeg om een binky (vreugdesprong) te kunnen maken. Net aan, dus echt nog aan de krappe kant. Voor een koppel is een verblijf van 4 vierkante meter dus het minimale. En dat is best groot, daar verkijken mensen zich op! En het is het minimale, groter is dus zeker beter!
Het is niet voldoende om jouw konijnen als je thuis bent een paar uurtjes per dag los te laten. Een konijn heeft altijd voldoende ruimte nodig. Konijnen zijn schemerdieren die in de avond en ’s ochtends vroeg het meest actief zijn. Dat zijn juist vaak de momenten dat ze dan in hun verblijf moeten zitten, in de kleine ruimte dus. Dat zorgt voor veel frustratie, is slecht voor de onderlinge relatie van de konijnen en zorgt er voor dat ze vervelend gedrag ontwikkelen zoals tralieknagen, drinkflestrekken en overmatig wasgedrag waardoor kale plekken in de vacht ontstaan.
Het is niet zo dat de standaard hokken helemaal niet goed zijn, deze kunnen wel goed worden gebruikt in combinatie met een vaste konijnenren of in een volieremodel konijnenren plaatsen. Het standaard hok zorgt dan voor een beschutte, warme plek, een schuilhokje dus, terwijl de ren zorgt voor voldoende leefruimte.
Tips voor het maken of kopen van een konijnenhok (huisvesting algemeen)
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenhok-kopen-maken-tips
4. Verkeerde voeding
Met de basisvoeding voor konijnen gaat helaas veel fout. Dat merk je niet gelijk, maar na een tijdje zijn er toch ernstige problemen ontstaan die je niet zomaar makkelijk oplost, en vaak dure dierenartsrekeningen als gevolg.
Een veel gemaakte fout is het geven van een volle voerbak. Voor een gemiddeld konijn is 20 gram droogvoer per kilo lichaamsgewicht echt meer dan voldoende. Ga wel altijd uit van het gewicht dat het konijn krijgt als hij/zij volwassen is. En let goed op het verdere eetgedrag van het konijn en de conditie, bij de meeste konijnen is 20 gram per kg lichaamsgewicht nog steeds veel te veel en kom je uiteindelijk op een lagere hoeveelheid uit. Pas het aan naar de individuele behoefte van de konijnen.
20 gram is een eierdopje brokjes per kilogram konijn, geen volle voerbak dus. Een konijn hoort wel altijd onbeperkt hooi te krijgen, maar brokken moeten echt met mate. Te veel brokken zorgt voor spijsverteringsproblemen, overgewicht en gebitsproblemen. Hoe lief ze ook kijken en hoe goed ze ook kunnen schooien, weeg de dagelijkse hoeveelheid brokken netjes af, en geef niet meer dan dat. Lees meer over konijnenvoeding in het artikel over voeding voor een konijn.
Het houdt niet op bij de volle voerbak. Veel konijnenbaasjes voeren gemengd voer – omdat dit er zo lekker uit ziet. Helaas is gemengd voer niet goed voor konijnen. De meest gemengde voeders hebben een slechte samenstelling en bevatten schadelijke ingrediënten. Ook eten veel konijnen selectief, waardoor ze dus geen volledige voeding binnen krijgen. Kies liever voor een geperste pellet brok met een zo hoog mogelijk vezelgehalte.
Verkeerde aanvullende voeding geven
Zelfs als je de basis van veel hooi en de juiste brokken goed hebt, kan het nog mis gaan. Er worden ook veel fouten gemaakt met verkeerde groenten en ongezonde snoepjes uit dierenwinkels. Ook brood is iets wat mensen blijven voeren, terwijl dit enorm slecht is voor de darmflora van konijnen.
In elk kinderboek staat het wel: konijnen zijn gek op wortels. De meeste konijnen zijn er inderdaad gek op, maar wortels bevatten veel suikers en moeten met mate gevoerd worden. Een plakje wortel is dus echt voldoende. Je kan beter een gevarieerde groenvoerschotel geven aan jouw konijnen, dan alleen wortel. Naast wortels bevat ook fruit veel suikers. Het mag wel, maar met mate. Van fruit kunnen konijnen darmproblemen krijgen. Heeft jouw konijn gevoelige darmen? Dan kun je beter helemaal geen fruit voeren. Op bunnybunch vind je een lijst met veilige groenten, kruiden en fruit voor konijnen.
Helaas staan dierenwinkels vol met ongezonde snoepjes voor konijnen. Terwijl er zoveel wel gezonde alternatieven zijn. Kijk dus goed op de verpakking voor je iets lekkers voor je konijn koopt. Snoepjes met honing, kleurstoffen, suikers, noten en/of veel granen, kun je beter vermijden. Kies liever voor gedroogde kruiden, groenten of fruit of snoepjes die uit dit soort eenvoudige ingrediënten bestaan, zonder toevoegingen. Ook knaagstenen zijn niet goed voor konijnen. Daarin zit te veel calcium, waardoor blaasproblemen en blaasstenen ontstaan. Niet geven dus!
5. Niet genoeg hooi geven
Een konijn mag zijn eigen formaat in los hooi per dag eten. Dat is heel wat! Komen jouw konijnen daar niet aan? Dan voer je waarschijnlijk te veel brokken en/of groenvoer. Hooi is van belang voor het goed slijten van de tanden en kiezen en voor de spijsvertering van konijnen. Eet één van jouw konijnen het hooi dat jij gekozen hebt niet goed? Geef niet op maar blijf zoeken naar soorten en manieren waarop hij/zij het wel zo veel mogelijk eet. Voldoende hooi eten voorkomt zo ontzettend veel gezondheidsproblemen bij konijnen. Konijntjes zouden om die reden alleen al echt van jong af aan moeten leren voldoende hooi te eten.
6. Een knuffel konijn verwachten
Dit is één van de onderwerpen waar wij ontzettend veel vragen over krijgen op het forum. Mensen die aan konijnen beginnen verwachten een lief schootkonijntje, leuk voor de kinderen. Maar konijnen zijn zeer eigenwijs en hebben sterke karakters. De meeste konijnen zijn tam als ze niet bang van je zijn, ze je toestaan dat je ze aanraakt voor korte tijd maar hebben totaal geen behoefte aan menselijke aandacht. Konijnen zijn dus eigenlijk veel meer kijk-dieren dan knuffeldieren. Er zijn konijnen die een krabbeltje en een aaitje wel lekker vinden en er zelf om komen vragen, maar zeker niet alle konijnen.
Ben je al aan konijnen begonnen en loop je tegen dit probleem aan? Dan kun je eigenlijk maar één ding doen; je verwachtingen bijstellen. Konijnen zijn ontzettend leuk als huisdier, maar ze zijn veel complexer dan de meeste mensen denken. Juist het gedrag van konijnen is ontzettend leuk om te bekijken. Het sociale gedrag onderling, de renbuien waarbij ze vreugdesprongen maken (binky’s) en als ze moe zijn ploffen ze neer in een “bunnyflop”. Je kan konijnen prima leren dat ze uit je hand komen eten en dat je ze kan aanraken voor een gezondheidscontrole op vier pootjes, deze konijnen gedogen dan dat je dit uitvoert, maar het is niet dat ze er echt van genieten. Maar til ze alleen op als dat medisch noodzakelijk is en verwacht geen stilzittend konijn dat op je schoot blijft zitten voor uitgebreide knuffelsessies. Zelfs de konijnen die op zijn tijd wel van een knuffeltje houden, willen dit meestal maar een paar minuten en geen uren. Als je echt een knuffel konijn wil, verwijzen wij je door naar de speelgoedwinkel, waar ze pluche varianten verkopen.
Er zijn mensen die konijnen laten optillen door kinderen, of konijnen dagelijks in en uit een hok tillen. Dit raden wij zeer af. Optillen = doodgaan in de natuur, en konijnen hebben echt een flink instinct dus om dan in paniek te raken en of ze verstijven van angst, of ze trappen en vechten tot ze los zijn. Omdat dit echt een instinct is, zullen ze dit nooit leuk gaan vinden. Het verstijven van angst zien mensen vaak als “kijk nou hoe rustig hij zit, hij vind het fijn” terwijl op zo een moment binnen in het konijnenlijf alles op volle toeren in paniekmodus is. Oppakken dus zo min mogelijk doen, alleen als het echt niet anders kan.
7. De konijnen wakker houden
Konijnen zijn schemerdieren. ’s Ochtends rond zonsopgang en ’s avonds rond zonsondergang zijn zij het meest actief. Overdag slapen konijnen veel. Als je net een nieuw konijn hebt, is de verleiding groot er de hele dag mee bezig te zijn. Probeer dit wel echt te beperken en gun jouw konijnen ook hun rust. Een konijn overdag los laten lopen en ’s nachts opsluiten in een hokje is ook niet aan te raden. Dan ontregel je het natuurlijke ritme van konijnen en dat is ook niet goed. Zorg er voor dat de permanente leefruimte van jouw konijnen groot genoeg is: 24 uur per dag 2 vierkante meter leefruimte per konijn op vlak terrein. Voor een koppel dus 4 vierkante meter permanente leefruimte.
8. Een nestje konijnen willen
Veel mensen denken: “we nemen een nestje, leuk voor de kinderen”. Helaas is dat vaak niet het geval. Niet alleen zitten de konijnenopvangen vol met jonge konijntjes van mensen die dachten “leuk, een nestje”, maar vervolgens de jongen niet kwijt konden, er kan ook van alles mis gaan bij de bevalling en bij het opgroeien van de jongen. Dode babykonijntjes of een dood moederkonijn zijn echt niet zo leuk voor de kinderen. Denk dus goed na voor je aan een nestje begint. Wat als je de jongen niet kwijt kan? Wat als het nest een erfelijke aandoening blijkt te hebben en bijvoorbeeld alle jongen, en dat kunnen er soms zelfs 10 of meer zijn, gebitsproblemen hebben? Kun je er dan wel goede huisjes voor vinden bij mensen die de konijnen ruimte, een maatje en medische zorg kunnen bieden? Zo niet, heb je zelf ruimte en budget om voor zoveel konijnen een goed huis te bieden en de medische zorg te betalen?
Wil je echt een nestje konijnen ervaren? Overweeg dan vrijwilliger te worden bij een konijnenopvang! Daar komen helaas regelmatige zwangere voedsters binnen, soms worden die ondergebracht in pleeggezinnen bij de vrijwilligers. Op die manier kun je toch jonge konijntjes verzorgen en opvoeden, zonder dat je meewerkt aan het vermeerderen.
9. Geen gezondheidscheck laten doen
Als je een nieuw konijn in huis haalt, is het eerste wat je moet doen een bezoek brengen aan de dierenarts. Niet alleen kan de dierenarts de jaarlijkse inentingen tegen myxomatose en VHS/RHD geven, hij of zij kan ook nakijken of het konijn gezond is, geen parasieten heeft, een gezond gewicht heeft en of het gebit correct staat.
Het is verstandig om jaarlijks een gezondheidscontrole te laten uitvoeren bij de dierenarts. De meeste konijnenbaasjes doen dit in combinatie met het dierenartsbezoek voor de inentingen.
Vergis je er niet in, als je goed konijnen wil houden, is een konijn net zo duur als een hond of kat. Zorg dus dat er een spaarpotje is om de dierenartskosten te kunnen betalen. Een konijn mag dan wel weinig kosten in aanschaf, het onderhoud is zeker niet zo goedkoop!
Het is wel belangrijk om een dierenarts te zoeken die de konijnenkennis actueel houd. Meer informatie over hoe je zo een dierenarts kan vinden, staat hier op de website. Ook is er een forumtopic met dierenartsen die worden aangeraden door andere konijnenbaasjes.
10. Je niet voldoende inlezen in de behoeften van konijnen
Gelukkig, dit is in ieder geval een punt waar jij je niet schuldig aan maakt, je bent immers hier al op bunnybunch aan het bijlezen! Hopelijk is dat vóór je aan konijnen begonnen bent, zodat je er verstandig, goed doordacht en weloverwogen aan kan gaan beginnen!
Een konijn heeft heel wat nodig. Meer dan mensen denken. Er zijn een aantal punten die wij extra belangrijk vinden, basisbehoeften van een konijn. Op onze website is er heel veel informatie te vinden over hoe je de basisbehoeften van konijnen vervult. De vier belangrijkste punten waar je echt goed bij stil moet staan voor je aan konijnen begint zijn deze:
- juiste voeding
- medische zorg
- een soortgenootje om mee samen te leven
- een ruim verblijf
Kun je niet aan bovenstaande punten voldoen, dan adviseren we je geen konijn(en) aan te schaffen. Ben je benieuwd op welke manieren je zorgt dat de konijnen de juiste voeding eten, welke medische zorg een konijn nodig heeft en hoeveel dat dan ongeveer kost? Of je zomaar elk willekeurig konijn kan samenzetten? En hoe groot een ruim verblijf dan precies moet zijn?
Al deze informatie is te vinden in de informatieve artikelen hier op de website!